Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
mám rovnici
a pro metodu nejmenších čtverců (ze zadaných tří bodů) ji potřebuji převést substitucí na lineární tvar, abych mohl použít "normální rovnice". Je možné z toho lineární rovnici udělat tímto způsobem -
,
a tudž mi vyjde
a tudíž pakbdu dělat parciální derivace z 
a tedy soustava normálních rovnic

nebo to mám udělat jinak? (a pak tedy prosím o radu, jakou substituci zvolit)
díky :)
ahoj ↑ matge:,
vyjádřil ses dost nepřesně, zřejmě proto odpověď ↑ Stýv:. Pokud správně chápu, máš tři funkční hodnoty funkce
a potřebuješ jimi proložit přímku metodou nejmenších čtverců. Pokud je to tak, máš to dobře.
↑ Eratosthenes:
právěže ne, jsou zadány tři body a metodou nejmenších čtverců mám najít rovnici ve tvaru
, která aproximuje funkci, která prochází těmi třemi zadanými body.
v tom případě nic nepřevádíš na lineární tvar, ale funkci musíš hledat ve tvaru
tak, jak žádá zadání.
↑ Eratosthenes:
Ano, to mi víceméně došlo, a vím, že se to většinou počítá potom tak, jak jsem napsal ty vzorce výše, jenže problém je ten, že se mi nedaří dojít k té "soustavě", ze které si vypočtu koeficienty a, b. (Což je spíše způsobeno tím, že parciální derivace mě ve vš studiu teprve čekají, zatímco numeriku máme už teď), tak kdybys byl tak hodný a nějak mi to tady pomohl dořešit do toho tvaru té "soustavy", ze které si již vypočtu ty koeficienty...
Dík :)
hledáš minimum výrazu
Ten je funkcí dvou proměnných - a; b. Takže musíš najít parciální derivace a jejich stacionární body:

Zbytek zvládneš?
Stránky: 1