Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
mám problém s příkladem bez výsledku:
Střední doba obsluhy automobilu u stojanu (do této doby je započten příjezd z fronty ke stojanu, vlastní čerpání, zaplacení a odjezd od stojanu) je 9 minut. S jakou pravděpodobnosti se za půl hodiny obslouží
a) více než 5 aut?
b) méně než 3 auta?
Návod: Předpokládejte exponenciální rozdělení doby obsluhy a dále, že se fronta nikdy nevyprázdní.
Předem děkuji za jakékoliv pomoci.
↑ aflotun:
Dobrý den.
Řekl bych, že můžete využít toho, že součet 'k' nezávislých spojitých náhodných veličin, které všechny mají exponenciální rozložení s tímtéž parametrem 'lambda', má tzv. Erlangovo rozložení pravděpodobnosti
.
↑ Jj:
Neda se pouzit uplnou pst
, kde nahodna velicina A ma Possonovo rozdeleni se stredni hodnotou 30/9 aut, nahodna velicina B ma exp. rozdeleni se str. hodnotou 30 min, pak pro bod a)
?
↑ aflotun:
Zkouším to cca takto:
--> jednotka času = půl hodiny
Náhodné veličiny:
N - počet obsloužených aut za půl hodiny (tj. za časovou jednotku)
Tk - součet časů na obsloužení 'k' aut
Skryto - v níže řešeno jinak.
↑ aflotun:
Navážu na označení užité tady: ↑ Jj:
V návaznosti na zadání by se zřejmě měla do výsledku počítat jen "celá auta", která skutečně v časovém limitu odjedou od stojanu (tzn. jakkoliv dlouhá nedokončená obsluha posledního auta před časovým limitem se nezapočítává; čili "5 a třičtvrtě" obsluhy není > 5, ale = 5, atp.). Pak
a)
, čili do časové jednotky se musí vejít min. součet časů pro obsluhu 6-ti aut.
--> 
b)
, čili do časové jednotky se již nevejde součet časů pro obsluhu 3 aut.
--> 
Ovšem přiznám, že dopoledne na to mívám jiný náhled než odpoledne - nejlepší by bylo, kdyby řešení někdo zkritizoval.
↑ Jj:
Dobry den,
chtel bych Vam poslat podobne resene priklady. Mohl byste napsat svuj email?
Neumum sem vlozit obrazek ze sveho pocitace. Byl bych vdecny za poradu.
S pozdravem,
Aflotun.
↑ aflotun:
Zdravím - bohužel, pokud reaguji (tedy pokud se na to vůbec trochu cítím) , tak v podstatě jen na dotazy vznesené tady na fóru. Velmi důležitá je pro mě taky možnost korekce odpovědi ze strany ostatních kolegů na fóru.
Díky za pochopení.
Obrázek sem lze vložit vcelku pochopitelně - přes tlačítko "Upload obrázků" pod oknem na zápis odpovědí.
↑ aflotun:
Jenže jsem z odkazů nepochopil, o co jde? Příklady jsou řešené, je s něčím problém?
↑ Jj:
S temi prikladami problem neni. Protoze mel jste pochybnosti ve svem reseni puvodniho prikladu, myslel jsem resene prilady pomuzou najit spravne reseni puvodniho prikladu. Nic vic.
↑ aflotun:
Tak díky, ještě o tom tedy pouvažuju.
Stránky: 1