Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahojte prosim vas, riesim priklad a chcel by som sa spytat ako sa presne dostanem od tejto sustavy:

K tomuto vyjadreniu

Neviem si s tým rady, prosím ak nekto vie presný postup , už mi z toho šibe, pomozte mi prosim
Ahoj, začal bych tím, že bych roznásobil pravé strany obou rovnic a upravil, co se dá.
Tím získáš

a když obě rovnice porovnáš, přeskládáš a vhodně vytkneš, dostaneš se k
Co se týče vyjádření
, stačí do jedné z rovnic dosadit za
, které sis vyjádřil, a trochu si pohrát s výrazem, abys dostal
(vytýkání, sčítání zlomků, roznásobování)

↑ kuba007: Aha no , môžem to skusiť takto, ale ak sa mi to nepodarí tak vam ešte sem napíšem :D ale zatial dakujem velmi pekne :)

↑ kuba007: no komparáciou som sa dostal na tvar
A vyňal som takto :
A teraz ako Ďalej ???

↑ Jj: dakujem vam velmi pene , vobec by ma nenapadlo si to takto poprehadzovať :) Vidno že musím ešte veľa trébovať, prosím vas neviete o nejakej stránke alebo niečom kde by sa taketo upravy dali trenovat ??

↑ Jj: Ano , ale ja som zo slovenska a na základnej škole sa tu bohužial až takéto uprav špecialne neučia, učia sa len základy ako vynímanie pred zátvorku a to je asi tk všetko, vy v česku mate ovela lepsie ucebne osnovy ( ktore by mi teda vyhovovali viac ako tie naše slovenske )

↑ Jj: pomohli by ste mi prosím ešte s vyjadrením
? :)
kuba007 napsal(a):
a když obě rovnice porovnáš, přeskládáš a vhodně vytkneš, dostaneš se k
Co se týče vyjádření, stačí do jedné z rovnic dosadit za
, které sis vyjádřil, a trochu si pohrát s výrazem, abys dostal
(vytýkání, sčítání zlomků, roznásobování)
Takže třeba z první rovnice:
, za t dosadit 

↑ Jj: Waau , dakujem velmi pekne , dali ste si s tym dost prace , naozaj si to cenim , DAKUJEM PEKNE :)