Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zadani ulohy:
Zadání úlohy:
Albert a Bernard začali kamarádit s Cheryl. Chtějí vědět, kdy má narozeniny. Cheryl jim dala seznam 10 možných datumů:
15. května 16. května 19. května
17. června 18. června
14. července 16. července
14. srpna 15. srpna 17. srpna
Potom Cheryl řekla Albertovi měsíc, kdy se narodila a Bernardovi den.
Albert: Nevím, kdy se Cheryl narodila, ale vím, že to neví ani Bernard.
Bernard: Nejdřív jsem nevěděl, kdy má Cheryl narozeniny, teď už to vím.
Albert: Potom i já vím, kdy má Cheryl narozeniny.
Kdy má Cheryl narozeniny?
Má úvaha: Je jasne ze 19.5 a 18.6 musime vyloučit protoze kdyby ten co znal dny uvidel seznam vedel hned presne datum
Protoze ovsem Albert (chlap co zna mesic) po prvni vete a vyskrtani prvnich dvou datumu nevykrikl ze je to 17 červen (jediny den v mesíci cerven co zbyl) tak i 17 cerven musime vyskrtnout
Co to Bernardovi doslo (chlap co zna den) rekl ze uz vi jaky to bylo datum a kdyz uz to vi tak to musi byt to datum co je jenom jednou a neopakuje se tudiz 17 srpen okej chapu ze ta posledni veta je potom nadbytecna takze jsem se asi upravil zadani ale podle me se to da chapat i takhle sorry nedalo mi to spat
Bral jsem to jako obrazne tak ze oba vi co ten druhy vi a podle mlceni davaji najevo ze jeste nevi to presne datum. tim vlastne zacina prvni veta a prvni skrtani chlap co vi mesice vidi ze chlap co vi dny nevi jake je to presne datum a v druhem kroku chlap co vi dny vidi ze jediny den co zbyl v mesici cerven to neni protoze chlap co vi mesice nekrici to datum a pak uz on vi takze mu musela rict ze to bylo toho 17 teho
Diky za odpoved
Reseni z novy je 16 července pouzili trochu komplikovanejsi postup :D
http://tn.nova.cz/clanek/uloha-pro-14le … yzrat.html