Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám dotaz - mám příklad
Vyjde mi
se rovná nule
když porovnám
tak to mi taky platí a z toho vím, že řada je konvergentní
Jak ale určím, je-li konvergentní absolutně nebo relativně?
když jsem si dal podílové a odmocninové kritérium, vyšlo mi 1, čímž to nerozhodnu, na integrálové je to moc složité, ale zbývá mi tedy pouze srovnávací kritérium, to ale nevím, s jakou řadou mám srovnávat.
Jaký bude tedy výsledek ohledně absolutní/relativní kovergenci? (pokud možno, prosím i o postup)
Děkuji
ahoj ↑ matge:
Použil bych spíš srovnávací kriterium:
↑ Eratosthenes:
Ahoj,
takže udělal jsem to takto:
- srovnácím kritériem mi vyjde, že
vypočtu přes limitu
a podle toho, když mi konverguje tato řada, tak mi konverguje i má původní
no a protože přes Leibnitze (viz můj příspěvek výše) mi vyšla
a
, tak je tato řada
absolutně kovergentní, je to tak?
Ahoj ↑ matge:,
Není to tak. Podmínka lim a_n = 0 je pro konvergenci nutná, nikoli však postačující. K ověření konvergence řady
použij d'Alambertovo kriterium.
ahoj ↑ Eratosthenes:
ale když použiju limitní d'Alambertovo kritérium (podílové)
tak mi limita vyjde 1 a to přece nerozhodnu o absolutní/relativní konvergenci...
když ale ten výraz rozhodnu podle integrálního kritéria, vyjde mi nekonečno. Tudíž znamená to pak, že ta zadaná řada je relativně konvergentní?
Pokud nemám pravdu, chtěl bych tě prosím, poprosit o "vzorové" řešení, jak mám rozhodnout o absolutní konvergenci/ relativní konvergenci/ divergenci.
Pozdravujem,
Najprv matematici si zasluzia zasluzia aby sa ich mena pisali neskomolene.
Lebo potom, ako rozumiet kriteria neexistujucich matematikov z cudnimi menami, ako vyssie v tomto vlakne?
ahoj ↑ matge:,
d'Alembertovo kriterium opravdu nepomůže (to jsem nějak nedomyslel), ale integrální určitě ano - nekonečno tam asi nevyjde:![kopírovat do textarea $
\int_1^\infty \frac 1 {x^2} dx= \lim_{t\to\infty} \int_1^t \frac 1 {x^2} dx = \lim_{t\to\infty}\left[ -\frac 1 x\right]_1^t =...
$](/mathtex/15/15cf59d4b4cd06c247334a4a8432ad13.gif)
ahoj↑ Eratosthenes:
jo, máš pravdu, blbě jsem se podíval :)
takže výsledkem tedy je integrálového je 1, tudíž z toho se dá odvodit, že tedy ta původní řada tedy je absolutně konvergentní?
Zdravím ↑ vanok:
Jako motto máš "MOJ PRINCIP ... UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT". Obávám se, že jízlivým poukazováním na překlepy toto krédo nenaplníš. Jestliže opravdu neznáš kriterium, o které tady jde, pak opravdu nevím, co bych na to řekl.
Odkaz, který doporučuješ, řeší konvergenci - ale o ni tady přece nejde. Tady se s kolegou ↑ matge: snažíme vyřešit to, zda jde o konvergenci absolutní, anebo relativní.
PS: Nevím, jak kde, ale já znám spoustu škol, kde se tyto otázky řeší až ve druhém ročníku...
Mily ↑ Eratosthenes: ,
Prestan si robit svandu. Pisem, ze to meno tu bolo viac krat spatne napisane a ze matematici si zasluzia respekt.
A to je skoda.
Ze niektore veci sa ucite na tvojej skole neskor ako inde, to nie je podstatne.
Inac ja ti pisem slusne a respektujem tvoju ossobu. To by si sa mohol aj ty naucit.
A potom na konvergenciu rady,
mas k disposicii aj jednoduchsiu metodu ak vies, ze
.
ahoj ↑ Eratosthenes:
Tak to jsem rád, že jsem se díky tobě dokopal k výsledku. Takže dá se to shrnout takto (ne vždy teda to platí), ale že když použiju kritérium srovnávací, tak pak všechny ty ostatní aplikuji na tu řadu, kterou porovnávám a ne na tu původní? A když mi to platí na tu řadu, se kterou to porovnávám, tak to často platí i na tu původní?
Dík
ahoj ↑ matge:,
postup zjišťování konvergence řady
je obecně takový:
a) Je-li
, řada konverguje, jinak ne.
b) Konvergence z bodu a) může být relativní nebo absolutní. Řada
konverguje absolutně právě tehdy, když konverguje řada
K absolutní konvergenci už podmínka
nestačí a je potřeba použít dalších kriterií. Např. srovnávacího tak, jak jsme to udělali my -
najdu majorantu, tj. řadu, kde od jistého indexu platí
a dokážu konvergenci
(např. integrálním kriteriem tak, jak jsme to udělali my).
Mily ↑ Eratosthenes:,
Ako vidim, pochopil si moju poznamku ↑ vanok:. Tak vidis ze bola uzitocna.
Rad som ti pomohol.
Dobre pokracovanie.