Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahojte, potřebovala bych pomoct s tímhle příkladem.
V Kartézské souřadnicové soustavě nalezněte na ose x souřadnice bodu, jehož součet vzdáleností od zadaných bodů A = (a1, a2), B = (b1,b2) je minimální. Určete také tyto vzdálenosti a celkovou minimální vzdálenost. Úlohu vyřešte nejprve obecně užitím diferenciálního počtu (absolutní minimum) včetně podmínek, číselných oborů i příslušných jednotek. Konkrétní řešení vypočítejte s přesností na čtyři desetinná místa, jestliže a1 = −7, b1 = −2, a2 = 0, b2 = 0. Při obecném řešení se můžete omezit pouze na případy, které odpovídají Vašemu konkrétnímu zadání.
↑ vikuš:
Ahoj,
postup je jednoduchý. Vezmeš si libovolný bod X = (x,0) a bude tě zajímat součet vzdáleností od obou bodů, tj.:
d(x) = |AX| + |BX|
Hledaný bod X bude mít x-ovou souřadnici danou minimem funkce d(x)
ahoj ↑ vikuš:, ↑ Formol:,
tato úloha by si zasloužila zařadit do kuriozit pod názvem Dělo na komára. Nebýt totiž toho požadavku na diferenciální počet, je to úloha pro ZŠ:
Požadovaná červená cesta je díky osové souměrnosti stejně dlouhá, jako příslušná zelená. A ta bude nejkratší, jdeme-li po přímce. Díky podobnosti trojúhelníků XBC a XAD tak máme
Dostat odtud požadované x opravdu není problém...
Ja zadaniu rozumiem, ono nie je tazke, ale naša pani profesorka vyzaduje detailne a korektné matematicke riešene a povedala mi že mám využit parametr. A nejako mi to nejde s jej požiadavkami dokopy...
Ahoj↑ vikuš:,
Ak som dobre cital tvoja vyucujuca, vam dala vyriesit specialny pripad, ked body A, B su na x-ovej osy.
Vtedy mame ako riesenie vsetki body celeho intervalu [AB]...
a vseobecne riesenie v tomto specialnom pripade riesit vdaka diferencialnemu poctu,ci pouzitia symetrii, alebo inych "vseobecnych " metod nam ukaze ich hranice na to kde sa daju pouzit.
Stránky: 1