Stránky: 1
Dobrý deň, potrebujem pomôcť s týmto príkladom
1,Pravdepodobnost' zhotovenia neštandardnej žiarovky je 0,07. Aký najmenší počet žiaroviek treba preskúšat', aby sme s pravdepodobnost'ou 0,92 mohli tvrdit', že relatívna početnost' neštandardných žiaroviek sa bude v absolútnej hodnote líšit' od pravdepodobnosti zhotovenia neštandardnej žiarovky o menej ako 0,04? (odpoveď 509)
Viem, že ide o Markovovu alebo Čebyševovu nerovnosť
Bol by som rád ak by ste mi len poradil o čo zhruba v tomto príklade vlastne ide :D neviem sa pohnúť ďalej ak ani neviem podľa čoho to mám počítať.
Moj odhad je že použijem tento vzorec?
2,Robíme 400 nezávislých pokusov. V 150 z nich je pravdepodobnost' udalosti A 0,3, v 120 je 0,6 a v 130 je 0,5. Odhadnite zdola pravdepodobnost' toho, že absolútna hodnota odchýlky relatívnej početnosti udalosti A od priemernej pravdepodobnosti nie je vačšia ako 0,04. (odpoveď 0,6375)
Taktiež, aj tento, pri tomto príklade neviem aký je v ňom rozdiel od prvého príkladu ??? :(
Dobrý den.
K prvnímu příkladu:
X - počet nestandardních žárovek ve výběru 'n' žárovek - náhodná proměnná s binomickým rozložením pravděpodobnosti:

Vyjdeme z "opačné pravděpodobnosti": 

takže dosadit do poslední rovnosti a spočítat n.
Druhý příklad je "naopak" - je dáno 'n' (=400) a má se spočítat příslušná pravděpodobnost - tj.
. Jinak je to více méně analogický postup s trochu pracnějším určením D(x).
Stránky: 1