Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 04. 2015 13:54 — Editoval Witiko (20. 04. 2015 19:03)

Witiko
Reputace:   

Důkaz testu dobré shody

Dobrý den,

Mějme diskrétní náhodnou veličinu $X:\mathcal{A}\to\{A_1,A_2,\ldots,A_n\}$ pro nějaké jevové pole $\mathcal{A}$ a $A_1,A_2,\ldots,A_n\in\mathbb{K}$ pro vhodné pole $\mathbb{K}$. Nechť má tato veličina neznámé rozdělení a pravděpodobnostní funkci $f_X:\{A_1,A_2,\ldots,A_n\}\to\langle0,1\rangle$. Dále mějme $k$ náhodných výběrů $x_i$ z veličiny $X$. Označme si počet náhodných výběrů s hodnotou $A_i$ jako rozdělení $Y_i=|\{x_j=A_i\,|\,1\leq j\leq n\}|$. Pak podle Pearsonova testu dobré shody se má náhodná veličina $\sum_{i=1}^k\frac{\left(Y_i-kf_X(A_i)\right)^2}{kf_X(A_i)}$ blížit rozdělení $\chi^2(k-1)$, pokud výběry $x_i$ sledují rozdělení $X$.

Zajímalo by mě, jestli existuje nějaký elegantní důkaz tohoto tvrzení. Snažím se přímo zredukovat $\sum_{i=1}^k\frac{\left(Y_i-kf_X(A_i)\right)^2}{kf_X(A_i)}$ do tvaru $\sum_{i=1}^{k-1}Z_i$, kde $Z_i$ jsou náhodné veličiny s normovaným normálním rozdělením. Náhodné veličiny $Y_i$ mají zjevně binomické rozdělení s četností $k$ a pravděpodobností $f_X(A_i)$ a tedy střední hodnotou $E[Y_i]=kf_X(A_i)$. To mi umožňuje redukovat $\sum_{i=1}^k\frac{\left(Y_i-kf_X(A_i)\right)^2}{kf_X(A_i)}$ do tvaru $\sum_{i=1}^k\frac{\left(Y_i-E[Y_i]\right)^2}{E[Y_i]}$, kde můj dosavadní postup končí.

Zápatí