Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Rovnoramenný trojúhelník ABC má základnu AB délky 10 cm a rameno délky 13 cm. Poloměr kružnice tomuto
trojúhelníku vepsané je?
UPOZORNENIE!!! :
BEZ POUŽITIA KALKULAČKY ALEBO TABULIEK! (lebo na scio sa nesmú používať)

↑ dominator753:
B) je správně
Postup výpočtu:
1) Z Pythagorovy věty vypočítat výšku trojúhelníka (12 cm) (Známý pravoúhlý trojúhelník se stranami 5,12,13- to jde zpaměti určitě)
2) Určit obsah trojúhelníka (60 cm^2) (12*10/2=60 jde zpaměti taky)
3) Určit poloměr kružnice vepsané jako:
kde S je obsah a s =(a+b+c)/2 (a,b,c jsou strany trojúhelníka)
Vypočítat: (13+13+10)/2= 18 jde zpaměti taktéž
A nakonec podíl 60/18 = 10/3 jde zpaměti taky.
Jak vidíš jde to zvládnout hravě v hlavě.

↑ Chrpa:
1) stejně jako Chrpa
2) výška rozděluje základnu v bodě X, dotek kružnice se stanou BC bod Y, pak trojúhelník CXB a CSY jsou pravoúhlé podobné a platí
13/5=(12-r)/r
13r=60-5r
18r=60
r=60/18=10/3
↑ pusik1989:Zdravim. To fakt ? A ako za co je pokuta ? Ja len informativne:)

↑ pusik1989:
Já jsem je zveřejnil u sebe na webu, Scio o tom vědělo... a nic proti tomu neměli :)
Edit: původně jsem je nechtěl zveřejňovat (protože tam vyhrožovali), ale někdo mi řekl, že to nevadí.
↑ pusik1989:Pokial si to kupis mozes s tym robit co chces:) Si vlastnikom a s tym nemoze spravit nikto nic. Akurat nemozes sirit tie ktore si si nekupil, tj prijimackove. Tam je to cervenym napisane ze zakaz sirenia, asi myslia tie:)
Oni proste nechtej aby si skupina koupila ty testy a a srotila je do kola a na kazdym zkusebnim testu je na prvni strance napsano zakaz sireni act..
co jsou porism te prijimackove testy ? zadny nemuzes sirit

↑ pusik1989:
Když ten test napíšeš, tak dostaneš na webu přístup k zadání.
Stránky: 1