Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý den, pomůžete mi prosím s touto úlohou?
Mám zadané 4 rovnice o 4 neznámých a mám je řešit pomocí matic. Rovnice jsou:
1. 
2. 
3. 
4. 
Rovnice jsem si přepsala do matice v pořadí: 2.,3.,1.,4. a upravila na horní trojúhelníkový tvar. Výsledná matice mi vyšla po řádcích (omlouvám se, ale nezvládnu to v editoru):
1 2 -1 0 0
0 1 0 -1 -2
0 0 -4 -8 -13
0 0 0 -72 -115
Je to prosím takto dobře?:) Ale nevím, jaký je závěr. Protože z první rovnice mi vychází že x4 = 0 a z druhé zas, že x4 = 2.
Díky za pomoc.
↑ terezkaaaaa5:
Ten záver robíš zle.
V skutočnosti z tvojej matice vychádza
a nie to, čo ty tvrdíš.
Maticu si môžeš dať upraviť pre kontrolu niekde na nete...
Upravovanie matice je v skutočnosti "sčítacia" metóda známa zo ZŠ pre dve rovnice s dvoma neznámymi.
Alebo proste Gaussova eliminačná metóda známa zo SŠ.
Iba nepíšeš mená neznàmych, píšeš len koeficienty (čísla), ktoré sú pri neznámych.

↑ Akojeto:
Dobře díky. Správně by ale mělo vyjít, že soustava nemá řešení a nevím kde jsem udělala chybu..
↑ terezkaaaaa5:
Interpretace výsledku závisí na tom, zda tvoje matice je rozšířená matice a pak poslední sloupec představuje pravé strany rovnic (čísla, ne koeficienty), nebo zda jsi rovnice vynulovala a poslední sloupec je tedy opačnými hodnotami hodnot z pravých stran.
Neboť řešením je
, nikoli číslo opačné.
Každopádně má rovnice jediné řešení.
Zkontroluj zadání, zda jsi při opisování neudělala chybu, pokud ne, pak je chyba ve výsledcích.
Edit: Tak tvoje matice je rozšířená, z posledního řádku vyčteš
, z předposlední
, atd.

↑ Al1:
Díky.
Stránky: 1