Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Prosím moc o pomoc:
V osudí je 8 červených a 6 bílých koulí.
a) Vytáhneme postupně tři koule. Po každém tahu kouli do osudí vracíme. Jaká je pravděpodobnost, že vytáhneme postupně kouli červenou, bílou, červenou?
b) Vytáhneme postupně tři koule. Po každém tahu kouli do osudí nevracíme. Jaká je pravděpodobnost, že vytáhneme postupně kouli červenou, bílou, červenou?
c) Vytáhneme tři koule najednou. jaká je pravděpodobnost, že ve vytažené trojici jsou dvě koule červené a jedna bílá?
Mám správně a) a c)? ( a) = 0,26 %, c) = 41%) ?
Děkuji moc
špatně
c) mohou nastat čtyři možnost tažení trojice koulí (č, č, č), (č, č, b), (č, b, b), (b, b, b), proto pravděpodobnost je 1/4
↑ Al1: u c) nemáš pravdu, nemáš jak rozlišit koule jedné barvy
špatně
↑ holyduke:
Podle mě by to měl dobře, kdyby byl schopen rozlišit koule jedné barvy (řekněme, že jsou očíslované), ale ony nejsou, proto ten můj nesouhlas...
↑ byk7:
Ale vždyť on je musí rozlišovat. To
znamená, že vybíráme 2 koule z 8 (červené) a
vybíráme 1 z 6 bílých.
edit: už vím, jak jsi to myslel... podle mě je tvá myšlenka špatná. Podle tvého postupu by byla P=1/4 i kdybychom měli 100 červených a 3 bílé, což je zřejmě blbost.
Stránky: 1