Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý den, pomůžete mi prosím s touto úlohou? Vůbec si s ní nevím rady. Předem děkuji za pomoc :)
Pomocí skalárního součinu mám určit úhel tělesových úhlopříček ve čtverci.
↑ terezkaaaaa5:
Ćtverec nemá tělesové úhlopříčky, má jen úhlopříčky. Tělesové nebo stěnové má třeba krychle. Co je nutné určit? Upřesni, prosím.

↑ Al1:
Tělesové v krychli, omlouvám se :)
Takže skálarní součin... tož to by bylo vhodné mít nějaké vektory. Tak třeba nechť ty úhlopříčky jsou naše vektory. Obecně platí pro skalární součin:
, kde úhel
je úhel, který svírají dané vektory - pro nás konkrétně naše úhlopříčky :). To mamé skoro vyhraný, protože stačí vyjádřit jen ten chtěný úhel:
.
Pro komfortnější počítání si nějak vhodně umísti danou krychli do soustavy souřadnic. Například
,
,
a
kde ABCDEFGH jsem si klasicky označil vrcholy krychle.

↑ sugyman:
Díky moc. A za vektory u a v si "dosadím" všechny 4 "označené" vrcholy?

↑ sugyman:
Dobře, moc díky :) A jak by to bylo v případě stěnových úhlopříček? :)
↑ terezkaaaaa5:
Doplň souřadnice bodů
,
a řeš s vektory AC a BD

↑ Al1:
Moc díky. A ještě jedna otázka prosím :) Jak přijdu na ty určité souřadnice bodů, že jsou právě takto? :)
↑ terezkaaaaa5:
sugyman zvolil soustavu souřadnic, krychli o délce hrany 1 jednotka a body A, B, C, D umístil do roviny xy. Pro všechny jejich třetí souřadnice (z-souřadnice) platí, že jsou rovny nule. A body E, F, G, H leží v daném pořadí nad body A, B, C, D, takže jejich z=1. Nejlépe je si to namalovat.

↑ Al1:
díky moc :)
Stránky: 1