Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 04. 2015 14:31 — Editoval Ospli (21. 04. 2015 14:36)

Ospli
Reputace:   

Pravděpodobnost - borel-cantelliho věta

Ahoj, mohli byste mi prosím pomoct s tímto příkladem?

Nekonečněkrát hodíme kostkou.
a) pravděpodobnost, že padne 6 v nekonečně mnoha hodech?
b) padne 6 vždy, až na konečně mnoho hodů?
c) padne nekonečněkrát 100 šestek za sebou

Intuitivně Pa = 1, Pb=0, Pc=1. Ale dost se v tom ztrácím a nevím, jak to formálně ukázat.

Zkusil jsem to takhle (a):
Ppstní prostor $(\Omega , \Sigma , P)$, kde $\Omega =\{1,2,3,4,5,6\}$, $\Sigma$ je $\sigma-algebra$ na $\Omega $ (množina všech podmnožin) a P je pravděpodobnostní míra, terá každému elementárnímu jevu přiřadí ppst 1/6 a libovolné jiné podmnožině omegy ppst 0.

Mám posloupnost náhodných jevů $A_{n}=\{6\}$ a chci zjistit pravděpodobnost jevu $\limsup_{n\to \infty } A_n$.
Podle Borelovy věty $ \sum_{}^{} P(A_n)=\infty $ a tedy $P(\limsup_{n\to \infty } A_n)=1$
Když to ale spočítám $\limsup_{n\to \infty } A_n = \cap \cup A_k = \{6\}$, je $P(\{6\}) = 1/6$.

Kde dělám chybu?
Díky

Když na to tak koukám, tak ten můj postup fakt nedává smysl. Počítám pravděpodobnost jevu, který ani není v mém pravděpodobnostním prostoru...
Ukážete mi prosím, jak tu situaci modelovat? Pak už se snad chytím.

• (téma jako vyřešené označil(a) Ospli)

#2 23. 04. 2015 15:00

tadeas66
Zelenáč
Reputace:   

Re: Pravděpodobnost - borel-cantelliho věta

↑ Ospli:

Prvně je třeba si uvědomit, že v $\Omega$ jsou jevy, nikoli čísla, jak by se mohlo zdát z Tvého zápisu. Názornější by bylo možná $\Omega = \lbrace \text{padne číslo 1},\, \text{padne číslo 2},\,\ldots ,\, \text{padne číslo 6}\rbrace$. Za sigma-algebru bereme všechny měřitelné množiny a každému elementárnímu jevu je přiřazena stejná pravděpodobnost - v tomhle případě $1/6$, to je taková ta klasická pravděpodobnost na konečném pstním prostoru.

Není ale pravda, že by každá jiná podmnožina pravděpodobnostního prostoru $\Omega$ než elementární jevy měla pravděpodobnost 0. Co třeba  $\lbrace \text{padne číslo 1}\rbrace \cup \lbrace \text{padne číslo 2}\rbrace = \lbrace \text{padne číslo 1 nebo padne číslo 2}\rbrace$.

Teď k příkladu. Pokud házíme kostkou nekonečněkrát, dříve zmíněný prostor $\Omega$ už nestačí, musel by se definovat trochu jinak. Důležité je, aby byly měřitelné všechny jevy $\lbrace \text{v }n\text{-tém hodu padne číslo }k\rbrace$. Předpokládejme, že jednotlvé hody jsou nezávislé.
Vezmeme $A_n = \lbrace \text{v n-tém hodu padne 6} \rbrace$. Je $P\left(A_n\right) = 1/6$. Díky nezávislosti lze použít Borelova věta. Jelikož $\sum_{n=1}^\infty P(A_n) = \sum_{n=1}^\infty 1/6 = \infty$ je podle Borelovy věty $P\left( \limsum A_n\right) = P \left( \text{v hodech padne nekonečněkrát 6}\right) = 1.$

Je třeba rozlišovat mezi množinovým $\limsum$ a $\limsup$ posloupnosti čísel.   

U b) se využije toho, že $\liminf A_n^c = \left(\limsup A_n\right)^c.$

#3 23. 04. 2015 16:37

Ospli
Reputace:   

Re: Pravděpodobnost - borel-cantelliho věta

Juhů, už to dává smysl. Díky moc :)

Zápatí