Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ahoj ↑ acna:,
spoj si příslušné body a celou situaci promítni kolmo do dolní podstavy. Pomůže to?
↑ Eratosthenes:
nevím jak to myslíš....já jsem si spojila body tak, že jsem začala spojením L a M a poté jsem udělala rovnoběžku toho na stěnu kde je Q a K a tak jsem postupovala dál...je to dobře?
↑ Eratosthenes:
no to nevím jestli můžu....my jsme se to takto neučili právě :/ učili jsme se že K a M nemůžeme spojit protože to není ve stejné hraně
↑ acna:
Pozor - tady trochu pleteš trochu dohromady dvě věci:
Každé dva body můžeš spojit, jde jen o to, k čemu Ti ta spojnice bude. Když říkáš "nemůžu spojit dva body, protože to není ve stejné stěně", myslíš tím jenom to, že taková spojnice není hranicí řezu. To je pravda - řez hranolu rovinou trojúhelníku KLM určitě není trojúhelník KLM. Ale my nesestrojujeme řez - ten Ti v řešení úlohy nijak nepomůže. Sestrojujeme průsečík přímky s rovinou. Takže takto:
To, co je nad podstavou ("ve vzduchu")- nečárkované body - si představ jako model z drátů. Na tento model si shora posvítíš nějakou lampou. To, co je v podstavě ("na zemi") - čárkované body, to je stín konstrukce při tomto osvětlení.
↑ Eratosthenes:
no možná pletu, ale tohle nám říkala učitelka....a mohlo by být řešení tedy i takhle? udělala jsem si řez pomocí rovnoběžek, poté spustila body přímky nahoru i dolů a proložila ji rovinou a tam kde se mi protla původní rovina s tou vytvořenou, tak těmi body jsem vedla další přímku a ta se mi protla s původní přímkou a tam by byl ten průsečík
↑ acna:
bohužel se opravdu pleteš, anebo možná nedávala's tak úplně pozor. Tak, jak to říkáš, by to bylo dobře, kdyby ten hranol měl rovnoběžné pobočné stěny. Ten hranol ale rovnoběžné stěny nemá, proto ani strany toho řezu rovnoběžné nejsou. Takže (moje mírná oprava) - ano, dá se to dělat i pomocí řezu, ale v tomto případě nelze použít nějaké rovnoběžky a ten řez je dost komplikovaný (proto jsem o něm prve ani neuvažoval). Takže pokud pomocí řezu, pak takto:
↑ Akojeto:
není :-) V zadání to jednak nebylo a jednak jsem si to zkusil...
↑ Eratosthenes:
my jsme se právě pětiboký hranol vůbec neučili jenom pravidelný čtyřboký hranol a krychly....tohle nám dala na opravu známky a nevím jestli můžu použít toto aby se mě pak neptala kde jsem na to přišla když jsme nikdy nic takového nedělali :D
↑ acna:
tak, jak to chceš dělat, je to ale opravdu špatně:
Asi by se dala uhádat rovnoběžnost těch "zelených" stěn, tj. i rovnoběžnost "zelených" stran řezu, ale těmi začít nemůžeš, protože na každé z nich máš jen jeden bod. Ze tří "oranžových" rovin zjevně nejsou rovnoběžné žádné dvě, takže ani jedna strana řezu jdoucí bodem K není rovnoběžná s LM.
Je třeba to sestrojit buď tak, jak jsem ukázal poprvé, anebo podruhé. To dáš - je třeba si to trochu představit prostorově. Třeba druhá možnost:
Všechno, co je růžové, leží v "šikmé" rovině řezu. Všechno, co je hnědé, leží ve vodorovné rovině podstavy. A to žluté, co jsi měla v konstrukci i Ty, je rovina kolmá k podstavě, ve které leží přímka PQ.
A kde jsi to vzala? Jak píše Akojeto, to je přece úplně jedno. Důležité je, zda je to dobře, anebo ne. Za to, že jsi se naučila i něco, co jste nedělali ve škole, by Tě měla paní profesorka jenom pochválit...
↑ Eratosthenes:
No tak jsem se jí v pátek ptala jestli si to můžu promítnout do podstavy a ona řekla, že to mi bude uplně k ničemu, že musíme použít řezy....
↑ acna:
Ahoj, pokud nemáte přímo zadáno, že těleso na obrázku vzniklo z krychle, skutečně není možné využít tebou předpokládaných rovnoběžností. Eratosthenes ti radí dobře. Pokud ale neznáte osovou afinitu a předpoklad o tělese nemáte, tak nevím, jak to pančelka chce. Držím palce.
ahoj ↑ acna:,
tak to udělej obojí a průmětem určitě překvapíš. A asi i tím řezem pomocí afinity (pokud jste ji nedělali), ale bez ní ten řez prostě nesestrojíš. Rovnoběžky použít nemůžeš.
↑ Eratosthenes:
tak jsem to udělala pomocí toho řezu a asi je to tak jak chtěla :) moc děkuju za pomoc!
Stránky: 1