Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 04. 2015 20:27

z26
Zelenáč
Reputace:   

algebr. struktury - 1- stupeň ZŠ

Dobrý den,
uvedl by mi, prosím někdo nějaké příklady ze školské matematiky (resp. 1. stupeň ZŠ), které se týkají algebraické struktury s jednou a dvěma operacemi? Na jakých příkladech to vlastně na 1. stupni využívám. Už se mi z těch grupoidů, monoidů, polookruhů, atd. motá hlava. Učím se definice, přitom vůbec nevím, jak se alg. struktury využívají v praxi. Vím, že to bude zase banalita, ale pro mě je toto čínština. Děkuji za pomoc.

#2 23. 04. 2015 00:36 — Editoval misaH (23. 04. 2015 00:37)

misaH

Re: algebr. struktury - 1- stupeň ZŠ

#3 23. 04. 2015 08:47

vanok
Reputace:   742 

Pozdravujem,
Pro citani ↑ z26:, si mozme polozit otazku, aky je suvis z vyucovanim ( 1. Stupen ZS) pojmu mnozina, prirodzene cislo ako aj pojmom scitanim nasobenim.... a matematickou teoriou tychto pojmov.
Niekto uz analyzoval knihy pre ziakov na tejto urovni.
A co to dalo?

Priklad situacie:
Scitat hrusky a jablka .... a ich nasobit?

Ako su pripraveni na to vyucujuci?

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#4 23. 04. 2015 11:56

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím, někdy v počátcích fóra vzniklo toto téma, ale pořád mám dojem, že platí tvrzení pana doktora „Obecně platí úměra: čím bohatší struktura, tím více výsledků pro ni můžeme odvodit, ale tím méně příkladů pro ni nalezneme“ Michal Marvan, 2000/2001 - 1. přednáška z Algebry. A na druhou stranu jsou dost známé vtipy cca tohoto znění :-).

↑ vanok: setkal jsi někdy, že by tato otázka opravdu byla doplněna o konkrétní příklady reálného světa a jaký to má (mělo by) smysl pro studenta matematiky (i ve smyslu např. podobných diskusí). Není např. neschopnost takovou abstrakci vstřebat i určitým znakem, že takový to obor si nemám volit ke studiu (např. já bych se na to tak dívala)? I když tato otázka mimo diskusi a zřejmý důvod autora tématu.

Učím se definice, přitom vůbec nevím, jak se alg. struktury využívají v praxi.

něco z algebry mi bylo vysvětleno, jak se to využívá při šifrování/kódování (ale zas nevím, zda takové vysvětlení nepotřebuje praktickou představu procesu, od kterého potom snad pochopím i jeho teoretické základy alespoň v základu. Tedy zpět k dotaz kolegy. Děkuji.

#5 23. 04. 2015 19:42 — Editoval vanok (23. 04. 2015 21:29)

vanok
Reputace:   742 

Pozdravujem ↑ jelena:,
Tie moje otazky su vytestovat, co si mozu o tom mysliet bezni foristy.

Ale inac, v inom zmysle, odpoved je velmi jednoducha.
Ak nejaky vyucujuci respektuje osnovy a aj instrukcie ako treba aplikovat konkretne platne osnovy, tak by vsetko bolo v najkrajsom svete.

No, skusenost ukazuje, ze co sa tyka matematiky, je vela vyucujucich, co maju sami problemy v tejto discipline.
Priklady: ucitel x nevie pouzivat zatvotky
Ucitelka y nevie naspamat malu nasobilku....
Mohol by som pokracovat, ale iste sami najdete dalsie priklady, takych situacii.
Tak jeden dolezity problem je, ze ucitelia mozu byt neschopni napr v matematike... ( ale musia ucit vsetko, aspon v prvych rovnikoch)

Polozena otazka vlastne znamena, ( pre buduceho ucitela) si mysliet ze existuje nieco magicke v matematike, kde je moct nast odpoved na kazdu otazku.  I ked problem je skor iny: ked niekto ma nie co vyucovat je dobre aby vedel o mnoho viac ako jeho ziaci
Naviac sa mozeme pytat, ako sa sa vyvija napr. pojdem cisla v povedomi dietata (ak mu to bolo dobre vyucovane).

Edit. Niektore zarty su ozaj pekne!!!!!!

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#6 25. 04. 2015 15:32

Andrejka3
Moderátor
Škola: PŘF UP Olomouc (2015)
Reputace:   119 

Ahoj.
Vždycky se mi líbilo, že množina všech shodností, třeba roviny (zobrazení roviny na sebe, která zachovávají vzdálenosti), s operací skládání, tvoří grupu. Člověk se může zabývat různými podgrupami... Kdysi jsem slepila jeden příklad na kulečník. V podstatě jde o cvičení s osovými souměrnosti, nicméně se tam dá využít asociativity a komutativity jistých prvků. Pokud máš zájem, dej vědět, mohu poslat.

Příklad svazu: množina všech dělitelů daného čísla. Vždyť nejmenší společný násobek, či největší společný dělitel se učí brzy. Přitom se jedná o spojení, resp. průsek v nějakém svazu. Znázornění přes Hasse diagram je pěkné.

Osobně vnímám algebru z vysoké školy jako nástroj, který mi umožní lépe se orientovat v středoškolské teorii čísel, geometrii, algebře. Nicméně mám ještě před opravdovou praxí.

What does a drowning number theorist say?
'log log log log ...'

Zápatí