Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
prosím o radu, počítám příklad a tentokrát si nevím rady.
Zadání:
Hodíme 400-krát symetrickou šestistěnnou hrací kostkou.
a) Jaká je přibližně pravděpodobnost, že počet padlých čísel menších než 6 bude ležet v intervalu (315, 343)?
b) Jaká je přibližně pravděpodobnost, že celkový součet hozených čísel bude ležet v intervalu (1308, 1360)?
V případě a) jsem chtěla řešit způsobem:
Ale možná bych mohla spíš napsat, že pravděpodobnost správnosti mého řešení je nulová...
V případě b) si nevím rady.
Moc děkuji za pomoc.
Budem hovorit iba o tych kombinaciach potom to podelit neni problem
V a) vies si spocitat pocet kombinacii ked by pocet cisel mensich ako 6 bolo jedno konkretne cislo a ked si spocitas vsetky tieto moznosti objavi sa ti tam aritmeticka postupnost ktoru uz vies zratat
V b) ked si sucet cisel na kockach vyjadris ako kombinaciu s opakovanim ( davaj pozor ze kocka moze nadobudat hodnoty od 1 do 6) a spocitas vsetky tak sa ti tam objavy rada kombinacnych cisel ktoru tiez uz spocitas
Ako som uz predtim povedal iba to cele vydelis vsetkimi moznostami
Vela šťastia
↑ Petra91:
Dobrý den.
Jen dotaz - v příkladě se žádá určit pravděpodobnost "přibližně" - není to tudíž příklad na procvičení užití centrální limitní věty ? (zadání tomu podle mě odpovídá).
↑ Jj:
Dobrý den,
máte pravdu, prý máme použít centrální limitní větu...
Mohla bych Vás poprosit o radu, jak bych měla postupovat?
Zrovna vidím co jsem to včera večer psala. Měl být když už binomický zápis. :-(
↑ mates.dz:
Děkuji za reakci, ale pan Jj má pravdu s centr.lim.větou, mně by to tedy nenapadlo.
↑ Jj:
Mohl by být výpočet tímto způsobem?
Ted ale si nejsem jistá, jak pokračovat...
Nyní nalezneme z tabulky norm.rozdělení pravděpodobnostní hodnoty
Zde jsem skončila.
Mohla bych poprosit o radu?
↑ Petra91:
Ano, použijete střední hodnotu a rozptyl binomického rozložení + uvedenou transformaci a pak jen drobný rozdíl proti vašemu postupu
Důvod bude zřejmý z náčrtku frekvenční funkce normovaného normálního rozložení.
Pro zajímavost pravděpodobnost určená přímo z binomického rozložení ~ 0.909: Odkaz
Nápověda k druhému příkladu
Tady střední hodnota a rozptyl součtu náhodných veličin nejsou přímo k dispozici, je třeba je určit
- střední hodnota součtu náhodných veličin = součtu jejich středních hodnot,
- rozptyl součtu nezávislých náhodných veličin = součtu jejich rozptylů.
Takže spočítat střední hodnotu a rozptyl pro jeden hod a vynásobit je 400, pak pokračovat stejně jako u předchozího příkladu.
Poznámka: Binomické rozložení pravděpodobnosti je součtem nezávislých náhodných veličin s alternativním rozložením (buď padne 6 nebo číslo < 6, jiná možnost není), takže bylo možno v prvním příkladu použít přímo střední hodnotu a rozptyl binomického rozložení.
Stránky: 1