Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den. Potřeboval bych poradit a tímto příkladem. 
V obou add mám postupným odvozováním zakreslit všechny grafy. U každého add by mělo být 5 posunů.
Nevíte někdo jak mám jednotlivé posuny zakreslit? Vůbec s s tím nevím rady. Vím jenom, že to poslední číslo znamená posun po ose Y
Ten první příklad by měl být již upravený, ale jak mám upravit add 2? Jenom vytknu číslo 2 ?
Byl by někdo ochotný mi s tím pomoct? Děkuji
↑ nene:
Ad1)
zrychlení grafu - do inrervalu
se vejdou dvě základní sinusoidy
posun předchozího doleva o 
"protažení předchozího grafu v obou směrech osy y - všechna y mají dvojnásobnou velikost, obor hodnot je 
posun předchozího grafu o 2 jednotky nahoru, obor hodnot je nyní 
↑ nene:
Nejprve úprava:![kopírovat do textarea $y=-2\cos \Bigg[\frac{1}{2}\bigg(x+\frac{\pi }{2}\bigg)\Bigg]-1$](/mathtex/b8/b83e5060058a5d9de4b456126e872755.gif)

zpomalení grafu, základní kosinusoida z
se teď roztáhne do 
posun předchozího o
doleva
"protažení" předchozího grafu v obou směrech osy y - všechna y mají dvojnásobnou velikost, obor hodnot je
, navíc překlopení grafu pčes osu x - to dělá to minus - hodnoty y jsou dvojnásobné a opačné
posun předchozího o jednu jednotlku dolu ve směru osy y, obor hodnot 
Ahoj, klikneš "pravou myší" na volnou plochu, zvolíš Nákresna, Osa x a Jednotky ... co se grafu týče ... ;)
Řešení
Vždy je možné si vypočítat souřadnice několika bodů, kteréé leží na grafu fce. Např. ![kopírovat do textarea $\bigg[-\frac{\pi }{2};-3\bigg];\bigg[\frac{3\pi }{2};1\bigg];\bigg[0;-\sqrt{2}-1\bigg]$](/mathtex/68/68a8fe2507866d5a02b896d32e70dcc4.gif)