Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím
Na matematiku nejsem žádná hvězda, ale nyní mám úkol, kdy mám vytvořit program, jež bude provádět operace s n-rozměrnými vektory. A protože nejsem hvězda ani v programování v pascalu, zkusím to zde.
Předpokládal jsem, že když se mluví o rozměrech, tak:
jeden rozměr = bod
dva rozměry = úsečka
tři rozměry = orientovaná úsečka, tedy vektor
Pravděpodobně to mám domotané, protože tomto případě mi nedává smysl více než třírozměrný rozměr. Nevím tedy, jestli vůbec neuvažuji úplně blbě a také, jakým směrem mám uvažovat s návrhem programu. Opravdu mi to vůbec nejde, ale kdybych měl jen ty tři rozměry, tak si vytvořím pole o třech indexech, ty naplním a operace provádím s nimi. Když je ale zadání n-rozměrné, měl bych jít spíš cestou řekněme nějakého absurdně velkého pole s nějakou kontrolou, kdy je ještě index naplněný a kdy už uživatel další nezadal (případně bych ještě nejdříve požádal uživatele o zapsání hodnoty, kolik rozměrů chce počítat a dle toho se vytvořilo pole?).
Nenapadá někoho něco, jak to udělat co nejvhodněji?
↑ Gooorila:
Zkus se na začátek podívat třeba Sem