Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý večer všem,
dostala jsem v semináři zadaný pokus, sestavený podle následujícího obrázku:
neboli
Zavařovací sklenici s vodou postavte na vyvýšené místo, druhou – prázdnou dejte na zem.
Hadičku, která je na delším brčku ponořte do sklenice s vodou, druhou hadičku vložte do té
prázdné. Plastovou láhev se speciálním víčkem držte nahoře. V plastové láhvi pozorujte
malou fontánku (obrázek, fotografie). Také si všimněte, jak se pomalu přečerpává voda z plné
zavařovací sklenice, přes plastovou láhev do druhé zavařovací sklenice.
Vysvětlení
Z plastové láhve vytéká voda, tlak vzduchu uvnitř ní se zmenšuje (projevuje se to stlačováním
plastové láhve), což způsobuje nasávání vody z výše položené zavařovací sklenice. Tímto
způsobem se přečerpá obsah horní nádoby do dolní nádoby.
Já to mám udělat ale s tou změnou, že i pet láhev mám prakticky celou naplnit vodou a vysvětlit, proč pokus funguje (voda se přečerpává) i v případě, kdy hladina vody v pet lahvi je nad oběma brčkama - resp proč si voda vybere k vytékání to kratší brčko a zjistit využití v praxi nebo něco podobného.
Předem všem děkuji za pomoc a přeju hezký zbytek večera.
Stránky: 1