Stránky: 1
Ahoj, vysvětlil by mi někdo, v jakých případech v křivkových, plošných, dvojných a trojných integrálech používáme detrminant jakobiho matice? V některých případech vždy násobím "vnitřek" integrálu determinantem Jakobiho matice, ale nevím v jakých případech.
Moc děkuju
Zdravím,
taková "polopatická poznámka" - v případech, když při výpočtu je použita transformace nebo parametrizace. Zkus, prosím, porovnat s některým serioznějším materiálem (buď podle kterého je u vás, nebo dostupné materiály) - můžeme projít odkazy. Které používáš? Děkuji
Např. kouakl jsem na tento odkaz - http://artemis.osu.cz/mmmat/txt/in/in_6.htm
Jen nechápu, že v některých integrálech (křivkové, plošné) se s Jakobiánem nepočítá, někdy ano.
Mohla byste mi to nějak vysvětlit?
Děkuju
↑ davidmatfyz:
v odkazu je transformace a použití jacobiánu, přidej, prosím, některý odkaz, kde si váháš ohledně použití, zda ano nebo ne a nejde to odůvodnit. Děkuji.
Mám zde jeden příklad:
. Jedná se o křivkový integrál pomocí Greenovy věty, orientovaná množina - dána kružnicí o poloměru a se středem v počátku.
Můžu se tedy zeptat, proč v tomto případu musím počítat Jakobián?
Děkuji
↑ davidmatfyz:
odhaduji, že při výpočtu za použití Green věty (po převodu na dvojný integrál) budeš používat transformaci do polárních souřadnic, z toho poplyne výpočet Jacobiánu. Nebo máš jiný plán výpočtu? Děkuji.
Máš pravdu, budu parametrizovat do polárních souřadnic, a proto použiji Jakobián.
Děkuju za pomoc
↑ davidmatfyz: také děkuji.
Stránky: 1