Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím.
Mám vyřešit dvě rovnice:
a) x4+2x3+x2+2x+1=0
b) x8-x6+x5-x4+x3-x2+1=0
Jsou to reciproké rovnice prvního druhu, sudého stupně, takže jsem je vydělila x2 (x4) a pak udělal substituci a dostala rovnice nižšího stupně.
Ta u a) mi vyjde -1+odmocnina ze 2 a -1-odmocnina ze 2 , a to bych měla dosadit zpátky do té substituce, a tam už nějak nevím jak dál.
U b) mám dva kořeny a zbylé nějak opět netuším.
Může mi někdo poradit? Díky
↑ Levissima:
a) tak prostě řešíš rovnici
, což je kvadratická rovnice
b) k čemu přesně jsi došla? jak vypadá tvoje rovnice po substituci a jaké kořeny jsi našla?
a) jojo, vím, že jsou to kvadratické rovnice, ale vychází to tam dost divně, ale asi to tak bude správně
b) po substituci mám rovnici y4-5y2+y+3=0, ze které mám kořen 1 a po vrácení do substituce mám dva kořeny té původní rovnice (1 plus/mínus (odmocnina ze 3)i)/2 a po vydělení mám rovnici x6+x5-x4-x3-x2+x+1=0, kde jsem zase udělala substituci a mám rovnici y3+y2-4y-2=0 a u té bych potřebovala najít kořeny, které pak zase vrátím do substituce (měla by mít tři reálné kořeny, a ty nemůžu přijít)
↑ Levissima:
Prvně by ta rovnice měla být
, ale ta opravdu žádné pěkné kořeny nemá, takže buď Cardanovy vzorce nebo nějaká numerická metoda.
↑ Levissima: Jak mám pokračovat dál? je nějaká metoda, abych nemusela cardanovy vzorce??? dkěuji