Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý den, potřeboval bych pomoct s jedním příkladem, víceméně si nevím rady (jako u velké části problému k osové souměrnosti):
Jsou dány 3 různoběžné přímky procházející bodem P. Na první z nich leží bod A. Sestrojte trojúhelník ABC tak, aby osy jeho vnitřních úhlů ležely na těchto přímkách:
Nemám představu, jak dosáhnout výsledku, takže jsem pouze náhodně spojoval čáry a přenášel ten bod A v osové souměrnosti podle přímek, ale k ničemu jsem nedospěl. Díky za vaši ochotu k návodnému řešení :-)
Zobraz bod
podle přímek
a
. Zkus si rozmyslet, proč je přímka určená obrazy bodu
totožná s přímkou
. Pak už by to mělo být jasné.

Nechtěl jsi spíše říci: zobraz bod A v osové souměrnosti dle přímek
a
. To jsem udělal:
Ještě, že BC není totožná s A'A'', ale BC na ní leží, ne? No, ale vzhledem k tomu, že na tady ty souměrnosti jsem víceméně poleno, tak to neumím vysvětlit, jen na to bezradně tlemím :D
↑ 112Lukas112:
Je rozdiel PRIAMKA BC a ÚSEČKA (strana) BC.
Byk7 hovorí o PRIAMKE, ak dobre vidím.
↑ 112Lukas112:
Jak říká misaH, úsečky BC a A'A'' totožné nejsou. Ale přímky BC a A'A'' totožné jsou.
↑ Al1:
Děkuji, opraveno.

JJ, sory, neumím číst :-).
Je správné vysvětlení, že
je rovnoramenný se základnou AA'', a jeho vrchol B leží na přímce
, pak přímka
tvoří osu úhlu u vrcholu B. To stejné u vrcholu C. Něco mi říká, že ten výsledný
je rovnoramený, ale to už fakt nevím, jak dokázat - tak pls HELP :D
Stránky: 1