Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 04. 2015 13:20

malarad
Reputace:   

kombinatorika

Dobrý den, mám tu příklad:
Zadání:
K vašim 6 českým knihám z minulého příkladu přibyly 4 knihy psané latinou. Kolik existuje různých způsobů jak uložit těchto 10 knih na poličku, pokud chcete mít všechny české u sebe a všechny latinské knihy u sebe?
Jaké máme možnosti, jak knihy uložit? Můžeme nejdříve uložit šest českých knih a poté čtyři latinské nebo naopak – nejdříve čtyři latinské a pak šest českých. Přitom platí, že existuje 6! způsobů, jak uložit české knihy a 4! způsobů, jak uložit latinské knihy. Použijeme kombinatorické pravidlo součinu a tyto výsledky vynásobíme: 6! · 4! = 17 280. Protože existují dvě možnosti, jak knihy uložit (české, pak latinské a naopak), tak ještě toto číslo vynásobíme dvěma. Celkový výsledek je 17 280 · 2 = 34 560.

Nemá se tam užít kombinatoricé pravidlo součtu? Protože české knihy jsou od těch latinských odděleny zvlášť. Já se domnívám, že české knihy jsou 6! způsobů, jak uložit české knihy a 4! způsobů, jak uložit latinské knihy. A tento součet možností českých a latinských knih vynásobit dvěma, protože blok českých knih může být nalevo a latinských napravo, nebo blok českých napravo a latinských nalevo.

• (téma jako vyřešené označil(a) malarad)

#2 28. 04. 2015 13:42

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: kombinatorika

↑ malarad:
A co je problém?
Tvé řešení je úplně stejné, jako jejich oficiální.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 28. 04. 2015 13:54

malarad
Reputace:   

Re: kombinatorika

Je to tak, já jsem se teď nad tím zamyslel ještě jednou a je mi to už jasný.
Díky Zdeňku

Zápatí