Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den,
nedávno jsem viděl pokud, jak se profesor dotýká kovové koule s napětím několik tisíc voltů (prostě hodně), přičemž stojí na dřevěné stolici, je tedy izolován od země. Tedy asi takto:
Proud nebude procházet, napětí se ustálí tak, aby bylo všude stejné. Ale vrtá mi hlavou proces tohoto "ustalování napětí"– přece jakmile se profesor dotkne koule, do jeho těla musí proudit obrovské množství elektronů, aby se napětí vyrovnalo – ty budou narážet do atomů jeho buněk, a tvořit teplo, které by jej mohlo zabít. Nebo ne? Nevím, nikdo mi to ještě nevysvětlil. Budu rád za ochotu :-)
↑ 112Lukas112: niečo podobné
http://i.stack.imgur.com/uYhEx.jpg

Ehm, děkuji. Co s tím mám dělat?
↑ 112Lukas112:Ahoj, v prvom rade sa nedotýkaj nikdy vyšších napätí!
Ďalej, definícia 1 Ampéru = 1 Coulomb / 1 sekundu ( náboj Q=n*qe za čas)
Elementárny náboj = náboj jedného elektrónu =qe= 1,602E-19 Coulomb.
Keby mu do tela prešli elektróny tak by sa musel zaregistrovať prúd.
A to sa zrejme nekoná. Tak mu do tela žiadne elektróny neprešli.
Mal teda životné šťastie, že to prežil. Za život vďačil súhre drobných náhod.
V praxi VN sa používa napr. aj http://www.pro8.cz/produkty/id_78/cs-pro8-867.040CZ.pdf
↑ 112Lukas112:
Hezký den,
přechodový děj spojený s vyrovnáváním náboje skutečně probíhá. Ve skutečnosti ovšem dojde jen k přesunu poměrně malého množství náboje, takže při ustalování proteče jen poměrně malý proud.

Ok, děkuji, není to úplně to, co jsem čekal, ale asi se nenajde nikdo, kdo by pochopil moje myšlenkové pochody :-)
↑ Formol: ano, ano.. niečo také som počul, že pri priložení ruky na nabitú guľu, kúzelníci zacítili niečo v rukách....
ale čo tie vrabce na drôte , veď tie by mali mať pud sebazáchovy ešte neporušený ...
tak keď by zacítili nejakú neplechu, by tam nesadali ...