Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 03. 2009 21:52

honza.lunak
Zelenáč
Reputace:   

Problém s elipsou - vyjádření souř. bodu elipsy v závislosti na úhlu

http://forum.matweb.cz/upload/140-elipsa.JPG

Zdravím, omlouvám se za úpravu toho obrázku, ale je to udělaný narychlo v malování :-)
Potřeboval bych trochu trknout, jak na to, abych v 1. kvadrantu pro úhel alfa od <0,90> dostal pro každý úhel souřadnice bodu z kterého je tvořena elipsa. Potřeboval bych nějak šikovně vyjádřit rovnici elipsy, aby tam byl zamontovanej ten úhel... Pořebuju to do diplomky, ale ze střední už jsem toho docela dost zapoměl zjišťuju... Díky za rady, pakliže nějaké budou.
Honza

#2 23. 03. 2009 23:15

plisna
Místo: Brno
Reputace:   

Re: Problém s elipsou - vyjádření souř. bodu elipsy v závislosti na úhlu

↑ honza.lunak: nestacily by treba parametricke rovnice, tj. $x=a \cos \alpha \nl y = b \sin \alpha$, kde a je velikost hlavni poloosy (tj velikost usecky |OA|), b je velikost vedlejsi poloosy, tj. |OB|?

#3 23. 03. 2009 23:36 — Editoval honza.lunak (23. 03. 2009 23:41)

honza.lunak
Zelenáč
Reputace:   

↑ plisna:
No hele, vypadá to docela věrohodně... zejtra to vyskouším nacvakat do kalkulačky, jestli to bude vycházet. Zdá se mi, že jsem ty rovnice už někde viděl:-), ale nejsem si jistej jestli to bylo zrovna u elipsy... ale jo, asi to tak bude... No každopádně dám vědět jak to dopadlo... zatím čest práci:-)

#4 24. 03. 2009 09:48

plisna
Místo: Brno
Reputace:   

Zápatí