Stránky: 1
hmm, potrebovala bych original zadani.
Dle meho nazoru - je dano celkem 8 prvku, z toho je jeden umisten napevno - prvi pozice, zbytek pouzijeme pro vytvareni 3-prvkovych mnozin. Na poradi zalezi - je to variace 3 ze 7 - presne dle vzorce V(k, n) =n!/(n − k)! . A mela bych ve vysledku pouze 210 moznosti.
Ze zadani ovsem neni zrejme, zda se prvek muze opakovat. Pokud by bylo povoleno, tak bude variace s opakovanim, ovsem minus moznost (0, 0, 0) plus moznost s pouzitim 7 (kdyz uz mame opakovani). V'(k, n) = n^k
Ale jak znam standardni ulohy, bude to pravdepodobne bez opakovani.
http://matematika.havrlant.net/variace
Hodne zdaru
Zkusim to jeste rict mozna trochu jednoduseji. Podle meho nazoru je priklad stejne obtizny jak pro moznost opakovani cifer, tak pro zakaz opakovani cifer.
Bez opakovani:
Cislo musi byt vetsi nez 7000, prvni cifra tedy nutne musi byt 7. To nam nechava 7 moznosti pro druhou cifru (vybirim uz jen z cisel 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6 nebot sedmicku uz jsem pouzil). Po vyberu druhe cifry mi zbyva uz jen 6 moznosti pro treti cirfu a pak uz jen 5 moznosti pro ctvrtou cifru. Tedy vysledek je 7*6*5=210.
S opakovanim:
Nyni nejsem omezen tim, ze se cifry nesmi opakovat, cili pro prvni cifru mam zase jenom jednu moznost (7) a pro druhou, treti, ctvrtou mam po osmi moznostech. Cili vysledek by byl 8*8*8=512. Ovsem je treba si uvedomit, ze mezi vsemi 512 cisly, ktere jsem takto vygeneroval je i cislo 7000 (coz v predchozim pripade nemohlo nastat, protoze se tam nesmely opakovat cifry). V zadani je nerovnost ostra, takze cislo 7000 nevyhovuje zadani, cili musim pocet reseni snizit na 512-1=511
Stránky: 1