Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 05. 2015 22:46

Raubbbyy
Pozice: Student
Reputace:   

Fraunhoferuv ohyb

Dobry den, ucim sa zo skript http://apfyz.upol.cz/ucebnice/down/optika.pdf a som na strane 62 kde je matematicky popis difrakce na uzke sterbine a dosiel som k vyrazu $\psi(y) = \frac{A_{s}}{r_{0}}\int_{-a/2}^{a/2}cos[(ksin\vartheta )s+(kr_{0}-\omega t)]ds$ a teraz ho mam integrovat na co pouzijem vzorec $\int_{}^{}cos(ax+b)dx = \frac{1}{a}sin(ax+b)+C$ a vyjde mi
$\psi (y) = \frac{A_{s}}{r_{0}ksin\vartheta }sin[(ksin\vartheta )s+(kr_{0}-\omega t)]$
lenze im vyslo $\psi (y) = \frac{A_{s}}{r_{0}ksin\vartheta }sin[(ksin\vartheta )s-(kr_{0}-\omega t)]$
a ja neviem preco mohli by ste sa mi niekto nato pozret lebo neviem ako pokracovat. diky

#2 07. 05. 2015 10:34

Brzls
Veterán
Škola: MFF UK (15-..., Bc.)
Reputace:   66 

Re: Fraunhoferuv ohyb

↑ Raubbbyy:
Nemají tam náhodou jenom překlep? NEmají t řádek pod tím už správně?

#3 08. 05. 2015 14:23

Raubbbyy
Reputace:   

no mne sa nezda lebo tie meze sa daju napisat aj ako dvojnasobok integralu od 0 do a/2 a to im tam nevychadza

#4 08. 05. 2015 16:03

Raubbbyy
Reputace:   

hmm tak nie dokladne som to prepocital a vychadza to :) dak diky moc ze si si nasiel cas to prekontrolovat.

Zápatí