Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, pomůžete mi prosím s těmito příklady?
Mám určit lokální extrémy funkce:
a) 
b) 
Bohužel si s tím vůbec nevím rady. Moc děkuji za pomoc.
↑ terezkaaaaa5:
Zdravím,
a) def.obor ![kopírovat do textarea $D=\{[x;y];x\in R\wedge y\in R\}$](/mathtex/a2/a2b382afbc7c85d17d7ca4595eb2e763.gif)
Určíme parciální derivace

Obě položíme rovny 0 a hledáme stacionární body.

Díky moc. Vyšel mi pouze stacionární bod [0,0]. Je to správně? :)

V příkladu 2) jsem si určila: 

Z toho mi stacionární bod vychází opět jen jako bod [0,0]. Je tedy 1) i 2) správně? :) A jak pak určit, o jaký extrém se jedná? Díky.
↑ terezkaaaaa5:
Ad1) soustava má nekonečně mnoho řešení x=0
Ad2) řešení s návodem Odkaz

↑ Al1:
Díky.
A pokud má soustava nekonečně mnoho řešení, tak to znamená, že nemá stacionární body a lokální extrémy funkce nemá?

Pomůžete mi prosím ještě s příkladem 1) ? Nevím, jak se vypořádat s tím, když má soustava nekonečně mnoho řešení, co pak bude se stacionárními body. Moc děkuji za pomoc.

Díky, ale bohužel mi to nepomohlo :( Myslím, že by se měl nějak určit stacionární bod "obecně", určit druhé parciální derivace a tak nějak pokračovat. Ale bohužel nevím jak

↑ ragulin:
Díky. Jaký z toho tedy můžu vyvodit závěr? :)
Mno, já na matiku moc hlava nejsem, ale asi bych si udělal vrstevnici v bodech v několika bodech blízkých 0...třeba V(1) a V(2) a V(0) ...a ono ti to udělá obrázek toho, že to je jakoby dolíček, když si to namaluješ...taková zaoblená střecha...respektive nejspíš paraboloid ...my jsme to teprve tento semestr začali brát, takže jsem na tom podobně jako ty, ale udělal bych to asi tak ...:-)