Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím , čím víc hlouběji se dostávám do příkladů vyšetřévání grafu fce s logaritmy, tím víc zabředávám do problémů a neznalostí základů...
Podle mé logiky postupuji následovně:
1) Zjistím nulové body absolutní hodnoty a na vzniklých intervalech vyšetřím znaménka...dostávám
Na tomto intervalu se průsečíky
a
Za B)
Na tomto intervalu průsečiky :
a za C)
Na tomtu intervalu
Dále bych měl řešit asymptotu, tu to mít nebude, přecházím k limitám v krajních bodech...počítám takhle :
Ovšem vím, že mám někde chybu, jelikož okolo mínus dvojky by to mělo být z obou stran do mínus nekonečna...nejsem si vůbec jistý svým postupem....poradil by mi někdo prosím? Děkuji
Neviem kde je problem limita x->-2 x^2 - 4 = 0 jasne ze este zalezi z ktorej strany
ked je lim h->0 ln(h) =-inf. Ale to len v pripade ze je to plus nula v tej druhej to je nedefinovane v R
toto mas v zavere ale zadani je s absolutnou hodnotou a tak v obydvoch nulach je - nekonecno
↑ mates.dz:
Když vezmu tu druhou
A dosadím do ní číslo zleva od mínus dvojky, takže například -3...dostávám plus nekonečno....ale mělo by to být mínus ...
↑ ragulin:
Zdravím,, dosazujeme číslo blízké (-2) zleva, tedy např. (-2,01); -3 je hrozně daleko.
Dále v intervalu (-2;2) platí
, dosazujeme např. (-1,99)
A pak ještě " Dále bych měl řešit asymptotu, tu to mít nebude," z čeho soudíte? Pokud existuje aspoň jedna jednostranná nevlastní limita v bodě a, pak existuje asymptota bez směrnice x=a.
↑ ragulin:
Mala otazka:
Co znamena pre teba: vysetrite funkciu....
Vysetrit funkciu f, znamena minimalne
Urcit domenu definicie Df
Limity vo hranicnych bodoch Df+ asymptoty + relatif à pozicia kryvky a grafu funkcie
Spojitost funkcie
Variacie funkcie
Dérivatelnost
Extema
Konkavitu, konvexitu
Graf, aj zo zaujimavimi bodmy.
A ine ak si to zela vas profesor
↑ ragulin:
Důležité je, že je maličko kladné a my počítáme logaritmus takové hodnoty. A z průběhu fce y=ln(x) plyne, že
↑ vanok:
Ano...jen mám prostě osobně problém s limitama...:-) obecně...
↑ Al1:
Děkuji, už je mi to jasné...jen doufám, že zbytek toho postupu, co jsem napsal, je správně...hlavně co se týče absolutní hodnoty na ruzných intervalech...dělám to tak, že jednoduše vezmu absolutní hodnotu v danym intervalu, a řešim tu funkci tak, jak na tom intervalu vypadá...
↑ ragulin:
No, úplně správně vše není průsečík s x je pouze
průsečík s x je pouze
Hodně napoví také to, že fce je sudá (důkaz je na vás).
Stránky: 1