Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
obecně to určitě říct nelze. Ani já sám integrálům moc nerozumím, řekl bych, že jsem v tom začátečník.
Je to spíš o tom, vyzkoušet různé možnosti a když se to nepovede na poprvé, tak na podruhé.
Zdravim ja by som povedal ze pri takichto integraloch kde sa to da ciastocne podelit , by som to najskôr podelil a potom nam ostava x iba v menovateli a tam treba zvolit substituciu aby tqm vznikol logaritmus alebo nejak ciklometricka funkcia (ich derivacie)
Napr. Tuto
Integral 1 je x a pre ten zvisok vidime ze ked x=t^2 tak to uz budeme vediet spravit
Obecne sa oplati zvolit substituciu pre menovatela ale vide to len niekedy dobre je vediet co chces substituciou ziskat potom sa da presnetaka zvolit, ale treba len pocitat a casom tie figle pridu sami :-)
↑ kohoutek:
musíš si to představit dopředu, jak se ti to pokrátí a tak dále...bez početní zkušenosti to nejde...já spočítal už asi 100-150 integrálů, a pořád to nevidim hned...ale přijde frajer co viděl tři příklady, a ví...je to i o hlavě