Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, najde se tu někdo, kdo by mi pomohl s výpočtem této limity? Zadal jsem to do Wolframu a vyšel výsledek plus nekonečno. Mně se k tomu ovšem nedaří nijak dospět.
Ahoj ↑ bert.blader:,
Vyuzi, ze
Co si uz skusal robit?
To jsem už zkoušel. Pak jsem si ještě zkoušel rozepsat cos(3x) jako cos(x+2x) a rozepsat to podle vzorce. Ale ani v jednom případě se mi to nepodařilo nějak zjednodušit..
↑ bert.blader:
Zdravím, já bych na to šel přes jednostranné limity
V čitateli se hodnota blíží k jedné a ve jmenovateli máme maličko kladné číslo, takže podíl se blíží k + nekonečnu.
Zkus to sám pro limitu k nule zleva.
Pokud obě jednostranné limity vyjdou stejně, máš limitu pro x k 0.
Děkuji, když dám limitu zleva, tak se to také bude blížit do plus nekonečna.
A když už jsme u těch limit. Ještě bych se zaptal na tento příklad. Jeho limita se rovná 0. To se řeší také přes jednostranné limity nebo jinak?
To jsem si taky myslel, že to tak bude, ale napadlo mě - X se blíží tak moc k nule, že ho lze časem považovat za nulu. Ale v tom případě bych měl považovat za nulu i to X v argumentu sinu, a v tom případě bych dělil nulou....nebo se nad tím takhle uvažovat nedá a stačí si říct, že se k nule blíží to X, kterým násobím sinus?
↑ vanok:
Děkuju. Z té věty o třech limitach na samém konci je to už celkem jasné.