Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 05. 2015 22:47

Kdosi
Pozice: Student
Reputace:   

Literatura

Zdravím, chtěl bych Vás poprosit o doporučení co nejlepší literatury (knihy, skripta,...) ke studiu v těchto oblastech:
1) Základy lineární algebry
2) Zavedení geometrie (nejlépe v elektronické verzi)
3) Fyzika-představoval bych si obsahově v podstatě střední školu, ale vše popsáno na vysokoškolské úrovni, za užití analýzy, atd...
4) Nemáte někdo nějaký tip kde najít Školu mladých matematiků v pdf? Nebo i jinou podobnou kvalitní literaturu?

Děkuji moc za Vaše doporučení, přeji pěkný večer.

#2 12. 05. 2015 23:18

Brzls
Veterán
Škola: MFF UK (15-..., Bc.)
Reputace:   66 

Re: Literatura

↑ Kdosi:

Čau
Co se týče literatury na fyziku, tak pokud ti stačí formát pdf tak toho mám postahováno hromadu, takže by neměl být problém zpětně zjistit odkud. Postup, který se mi velmi osvědčil spočívá v tom, že jsem si napřed projel klasické středoškolské učebnice. (ty z nakladatelství Prometheus, realisticky.cz atd.). Spoustu lidí pak chválí knihy od Hallidaye a prý se v nich na jakési základní úrovni pracuje s diferenciálním počtem atd.

Poté ke spoustu kapitolám jsou výborné studijní texty FO (brát s rezervou, některé jsou naopak dost k ničemu a vlastně neznám nikoho kdo by některé z nich vůbec kdy četl).
http://fyzikalniolympiada.cz/studijni-texty  Dost mi pomohly při pochopení celého elektromagnetismu a pěkně je i rozebrána mechanika tuhého tělesa a spoustu dalších. Tohle je úroveň tak na pomezí SŠ a VŠ...

No a něco podrobnějšího či něco, kde se vyskytuje ještě o něco složitější matematický aparát, tak když řekneš jaká přesně oblast fyziky, tak bych měl být schopný toho vcelku dost vyhrabat. (Mechanika, Elektřina a magnetismus, Optika, Kvantová fyzika, Teoretická mechanika, Základy statistické fyziky, Teorie relativity...)

Nejlepší si myslím bude, když koukneš na ty studijní texty

#3 13. 05. 2015 16:30

Kdosi
Reputace:   

↑ Brzls:
Díky za tip. Na materiály z FO jsem se už díval, některé i četl. Myslím, že jsou pěkné a určitě je budu používat, ale představoval jsem si něco ucelenějšího. Zase na druhou stranu můžu si jen dohledávat texty podle obsahu v jakékoliv učebnici, třeba i středoškolské. Díky

#4 13. 05. 2015 17:05

Brzls
Veterán
Škola: MFF UK (15-..., Bc.)
Reputace:   66 

↑ Kdosi:
Přesně tak jsem to dělal i já. Jinak když ucelenějšího, tak záleží na jaké téma.

#5 14. 05. 2015 21:05

Kdosi
Reputace:   

↑ Brzls: Jo,jo, ais to tak taky provedu, díky za tip, samotného by mě to asi nenapadlo

Nikdo jiný s ničím jiným neporadí?

Zápatí