Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 05. 2015 18:57

kuxa
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

Desetinná soustava

Zdravím,
mám takovou otázku, možná je na ni jednoduchá odpověď, možná není, každopádně jsem to nikde nenašel. Jak existují různé soustavy, dvojková, desítková, šedesátková, atd., může existovat i desetinná soustava? Přesněji řečeno, soustava zlomku $\frac{90}{7}$, tedy zhruba čísla 12,85? Je to spíše taková otázka k zamyšlení, nicméně kdyby to bylo možné, myslím, že by se tím alespoň teoreticky vyřešila jedna Otázka.

Děkuji předem za všechny názory!

#2 20. 05. 2015 22:49

check_drummer
Reputace:   106 

Re: Desetinná soustava

↑ kuxa:
Ahoj, spíš sem napiš tu otázku, která by se tím vyřešila. Jinak teoreticky bych si mohl za zákld soustavy zvolit nějaké desetinné p:=u/v - a pak uvažovat např. řády tvaru p,v.p.v^2.p, apod.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#3 21. 05. 2015 16:03

kuxa
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

Díky za odpověď!
No, ona by se tím vyřešila Otázka, s velkým O. Prostě potřebuji, aby se 6.9 rovnalo 42, což je možné jen v soustavě $\frac{90}{7}$. Těm vztahům, co jsi psal, moc nerozumím. Moje otázka je ale jednodušší, než se zdá.
Nikdo by si nedovoloval tvrdit, že například desítková nebo šedesátková soustava nejsou platné. A moje otázka zní - jak je na tom soustava s desetinným místem? Považuje se obecně soustava zhruba 12,85 za platnou?

#4 21. 05. 2015 18:28

check_drummer
Reputace:   106 

↑ kuxa:
Jak v takové soustavě zapíšeš dané číslo? Resp. jaké číslice tato soustava obsahuje?

"Máte úhel beta." "No to nemám."

Zápatí