Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Je dána křivka [(x-2)^2 /20] + [(x+4)^2 /5 ] = 1 . Napište rovnici tečny této kuželosečky v jejím bodě T[4,Y] .
U tohodle sem se dostal do místa, kde vim 2 body dotyku, ale nevim jak z toho zjistim tu rovnici tečny. Pls poraďte mi. Moc děkuju za jakoukoli odpověď.
Pokud je to elipsa a máš hledat tečnu, nemůžou tam být 2 body dotyku. Musí se to právě vyřešit tak, aby ten bod byl jedinej. Zkusím něco napsat.
Jinak předpokládám, že druhá závorka má být (y+4).
EDIT: Zkus napsat, k čemu jsi zatím dospěl.
Je jasné, že z rovnice elipsy se dá spočíst y-ová souřadnice bodu T. Ta vyjde -2 a tedy bod té vypadá: ![kopírovat do textarea $T[4;-2]$](/mathtex/88/881231b610139f059d52299dac4a90e3.gif)
Vím že to jsem nepatří ale potřebuji pomoc. Potřebovala bych vypočítat tuto slovní úlohu o pohybu: V 6 hodin 40 minut vyplul z přístavu parník plující průměrnou rychlostí 12 km/h. Přesně v 10 hodin za ním vyplul motorový člun km průměrnou rychlostí 42 km/h. V kolik hodin a v jaké vzdálenosti od místa vyplutí dohoní člun parník? Potřebovala bych náčrtek a postup. Mám to na zítra za úkol.Napište prosím pa
↑ tajemnaholka:
Ach jo, vedle jsem ti už asi před hodinou napsal výsledek i postup.

↑ Nell:
Budou opravdu dvě možnosti, protože pro x =4 jsou dvě možnosti y
Měli jste se učit, že když je rovnice [(x-2)^2 /20] + [(y+4)^2 /5 ] = 1, pak rovnice tečny je
[(X-2)(Xt-2) /20] + [(Y+4)(Yt+4) /5 ] = 1 kde Xt a Yt jsou souřadnice bodu dotyku. Takže závorku, která je na druhou rozepíšeš jako součin dvou stejných závorek a do jedné z nich dosadíž za x a y bod dotyku - to je obecně