Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, prosím o pomoc s řešením příkladu, který umím vypočítat dvěma způsoby, za pomoci toho, že je rovnoramenný. Avšak pokusil jsem se o univerzálnější řešení a to nalezení hodnoty souřadnice vrcholu jako průsečík přímek ramen trojúhelníku.
Zadání:
V rovnoramenném trojúhelníku
se základnou
, kde
,
, je
-ová souřadnice vrcholu
rovna
. Určete jeho
-ovou souřadnici.
část bodu C (mám značeno jako "u") jsem tímto postupem vypočetl jako
avšak má to vyjít 

↑ malarad:
Dle mého je chyba v tom, že c, které počítáš, není v jednotlivých rovnicích stejné číslo. Proč?
Osobně bych řešil tak, že bych napsal obecnou rovnici osy strany AB a protože je to rovnoramenný trojúhelník, tak bod C na ní musí ležet. Když tedy dosadíš do vytvořené OR, tak jedinou neznámou bude y-ová souřadnice bodu C
↑ malarad:
Jak víš, že c v přímce p je stejná jako c v přímce q?
Postup:
Má-li být tr. rovnoremenný, pak délka strany AC se musí rovnat délce strany BC.
Z toho vyjdi (vzdálenost bodů A,C se musí rovnat vzdálenosti bodů B,C)
díky za odpovědi pánové, ten můj předpoklad stejných parametrů
byl nesmysl, je mi to jasné. Ale jak jsem napsal v úvodu, tak nemám problém to spočítat se znalostí, že trojúhelník je rovnoramenný, to není problém.
Já jsem chtěl najít způsob, jak to vyřešit v případě obecného (nerovnoramenného) trojúhelníku

↑ malarad:
To pak musíš mít údaje, které to umožní vypočítat