Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdarec, mám problém s úlohou : Graf FCE
leží na:
a)přímce
b)parabole
c)hyperbole
d)elipse
e)kružnici
Došel jsem ke tvaru :
tím pádem vím že je to rovnice hyperboly, ale jak ji mám znázornit na garfu, abych měl představu jak vypadá. ?
Děkuji moc předem za vyjádření.
↑ Eracle:
1.Můžeš použít nějaký on-line matematický software, který to umí vykreslit - např. zde
nebo
2. uděláš si tabulku x, y a podle předpisu dosadíš několik zvolených x (z definičního oboru) a spočítáš y.
Pak vypočtené body spojíš "hladkou" čarou.
nebo
3. Tu tvou rovnici přepíšeš na středovou rovnici hyperboly
a tu si už budeš umět vykreslit
Jenom pozor, že výše uvedená křivka (hyperbola) neodpovídá funkci dle zadání, neboť dle zadání je 
↑ Honzc:
Díky moc za odpověď:), ale lze nějak vypočítat kořeny této rovnice, které podle grafu vychází 0,5 a -0,5 abych nemusel zdlouhavě dosazovat do tabulky jednotlivá čísla ?
K bodu 3) Paráda dík to jsem potřeboval vědět!
↑ Eracle:
Zdravím,
průsečíky s osami spočítáme dosazením 0 jednou za x - průsečík s y, podruhé za y - průsečík s x.
Z definičního oboru fce plyne, že průsečík s y neexistuje, průsečíky s x jsou dva s x=0,5 a x=-0,5
Pochopil-li jsem správně, tak musím k vykreslení dojít ke tvaru 
Tím pádem z mé rovnice dojdu k výsledku : 

Abych dostal tvar 
Rovnici předělám na tvar 
Z téhle rovnice tedy vím že a = 1,5 -> což je vzdálenost od osy y a naleznu body A a B na ose x
a hodnotu b = 1 což je vzdálenost od bodů A a B +1 ,proto hyperbola prochází bodem 1 na ose y ?
Pokud je to tak budu velice šťasten :D
Děkuju moc za pomoc !!!
Stránky: 1