Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, jak mohu zakreslit vektor v prostoru pomocí souřadnic x,y,z ? Abych viděl kam směřuje..
mám například vektor 
Logicky vektor má počátek v bodu a konec udavají složky(souřadnice), takže v prostoru je jeho konec na souřadnicích [1;2;-1] a počátek v bodu, který udává parametrické vyjádření přímky? Mohu nějak zobrazit vektor v prostoru jen pomocí jeho složek?
A pak mám ještě jednu otázku, jak udělám ze směrového vektoru v prostoru vektor normálový?
Resp. pokud budu mít zadání rovnice přímky parametricky, jak z ní udělám obecnou rovnici přímky?

EDIT: Tak druhá otázka je asi zbytečná, zřejmě v prostoru je jediné vyjádření přímky parametrické :)
EDIT2: Napadla mě ještě jiná otázka.. Pokud si udělám rovinu kolmou na tuto přímku vyjádřenou parametricky, pak získám obecnou rovnici této roviny, že je
Jak z obecné rovnice roviny udělám parametrickou rovnici roviny? Jde to? :)
Napadlo mě jedině udělat z ní úsekový tvar 
A teď znám 3 body souřadnic a díky nim si mohu udělat dva směrové vektory a ty využít k parametrickému vyjádření...
↑ KubaP:
Dobrý den.
Řekl bych, že
1. Pro účely základních úloh analytické geometrie je účelné považovat za počáteční bod vektoru počátek O(0,0,0) kartézské soustavy souřadnic, jeho koncový bod pak bude v bodě o souřadnicích daných právě složkami vektoru, tzn. můžete jej pak zobrazit jen pomocí jeho složek. Není to jediné možné zadání vektoru (např. třeba zadání délkou vektoru a kosíny úhlů, které svírá s osami souřadnic).
2.
Tak druhá otázka je asi zbytečná, zřejmě v prostoru je jediné vyjádření přímky parametrické :)
Ne, nejde o jediné vyjádření přímky v prostoru. Obvyklé je také zadání přímky jako průsečnice dvou rovin. Uvádí se třeba tzv. kanonický tvar rovnice přímky určené bodem (x0, y0, z0) a směrovým vektorem (m, n, p):
, které se lehce převedou na parametrický tvar
Děkuji o kanonickém tvaru jsem ještě neslyšel :)
Původní druhou otázku jsem naštěstí vyřešil, ale zajímalo by mě ještě, jestli lze z parametrického tvaru rovnice roviny udělat tvar úsekový? Samozřejmě by to šlo, pokud bych si z toho vyjádřil tvar obecný a z něj až úsekový, ale jde to i rovnou?
Například rovnice roviny:

↑ KubaP:
No, ono to nějak půjde, ale nepřepokládám, že to bude jednodušší, než přes obecný tvar rovnice. Já nějaký přímý o mnemotechniku opřený postup neznám.