Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 05. 2015 14:15 — Editoval KubaP (23. 05. 2015 15:12)

KubaP
Reputace:   

Analytická geometrie - vektory v prostoru

Ahoj, jak mohu zakreslit vektor v prostoru pomocí souřadnic x,y,z ? Abych viděl kam směřuje..
mám například vektor $\vec{s}(1;2;-1)$
Logicky vektor má počátek v bodu a konec udavají složky(souřadnice), takže v prostoru je jeho konec na souřadnicích [1;2;-1] a počátek v bodu, který udává parametrické vyjádření přímky? Mohu nějak zobrazit vektor v prostoru jen pomocí jeho složek?

A pak mám ještě jednu otázku, jak udělám ze směrového vektoru v prostoru vektor normálový?
Resp. pokud budu mít zadání rovnice přímky parametricky, jak z ní udělám obecnou rovnici přímky?

$x=3+t$
$y=5+2t$
$z=-t$

EDIT: Tak druhá otázka je asi zbytečná, zřejmě v prostoru je jediné vyjádření přímky parametrické :)

EDIT2: Napadla mě ještě jiná otázka.. Pokud si udělám rovinu kolmou na tuto přímku vyjádřenou parametricky, pak získám obecnou rovnici této roviny, že je $x+2y-z-13=0$
Jak z obecné rovnice roviny udělám parametrickou rovnici roviny? Jde to? :)
Napadlo mě jedině udělat z ní úsekový tvar $\frac{x}{13}+\frac{y}{\frac{13}{2}}-\frac{z}{13}=1$
A teď znám 3 body souřadnic a díky nim si mohu udělat dva směrové vektory a ty využít k parametrickému vyjádření...

#2 23. 05. 2015 15:15

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Analytická geometrie - vektory v prostoru

↑ KubaP:

Dobrý den.

Řekl bych, že

1. Pro účely základních úloh analytické geometrie je účelné považovat za  počáteční bod vektoru počátek O(0,0,0) kartézské soustavy souřadnic, jeho koncový bod pak bude v bodě o souřadnicích daných právě složkami vektoru, tzn. můžete jej pak zobrazit jen pomocí jeho složek. Není to jediné možné zadání vektoru (např. třeba zadání délkou vektoru a kosíny úhlů, které svírá s osami souřadnic).

2.

Tak druhá otázka je asi zbytečná, zřejmě v prostoru je jediné vyjádření přímky parametrické :)

Ne, nejde o jediné vyjádření přímky v prostoru. Obvyklé je také zadání přímky jako průsečnice dvou rovin. Uvádí se třeba  tzv. kanonický tvar rovnice přímky určené bodem (x0, y0, z0) a směrovým vektorem (m, n, p):

$\frac{x-x_0}{m}=\frac{y-y_0}{n}=\frac{z-z_0}{p}$, které se lehce převedou na parametrický tvar

$x=x_0 + m\cdot t,\,y=y_0+n\cdot t,\,z = z_0+p\cdot t$

Pokud se tedy nemýlím.

#3 23. 05. 2015 15:21

Jj

↑ KubaP:

Parametrické vyjádření roviny viz třeba Odkaz, ale základů analytické geometrie v prostoru je "plný internet", chce to i trochu nastudovat.

Pokud se tedy nemýlím.

#4 23. 05. 2015 16:28

KubaP
Reputace:   

Děkuji o kanonickém tvaru jsem ještě neslyšel :)
Původní druhou otázku jsem naštěstí vyřešil, ale zajímalo by mě ještě, jestli lze z parametrického tvaru rovnice roviny udělat tvar úsekový? Samozřejmě by to šlo, pokud bych si z toho vyjádřil tvar obecný a z něj až úsekový, ale jde to i rovnou?

Například rovnice roviny:
$x=3+13a-13b$
$y=5-\frac{13}{2}a$
$z=-13b$

$a,b ... parametry$

#5 23. 05. 2015 17:41

Jj

↑ KubaP:

No, ono to nějak půjde, ale nepřepokládám, že to bude jednodušší, než přes obecný tvar rovnice. Já nějaký přímý o mnemotechniku opřený postup neznám.

Pokud se tedy nemýlím.

Zápatí