Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
potřebovala bych pomoci s příkladem. Zadání je:
Určete extrémy pomocí Langrange
a podmínky
a
.
Došla jsem k derivacím funkce:

Nevím, co kde vyjádřit a kam dosadit, poradil by mi někdo?
Děkuji.
↑ Bati: A proč vynásobit první x a druhou y? To lze?
↑ holcina.16:
Aby pak šlo použít g1. Tenhle trik se často dělá když máš kvadratickou vazbu, jako tady. Derivováním totiž zmizí jedno x a když si ho tam znova přinásobíš, dostaneš něco, kde budeš moct využít tu vazbu. K tomu aby to šlo stačí vědět, že ty čísla x,y,z jsou v extrémech nenulová.
A začni spíš tím druhým...plyne z toho hned, že lambda2 je 0.
↑ Bati:Dobře, děkuji. Zítra se na to podívám :-)
↑ Bati: Ahoj, tak jak to počítám, tak mi to prostě nejde :( Vynásobila jsem ty první tři derivace x,y a z a pak nevím, co dál :(
↑ Bati: Ahoj, tak nějak tomu nerozumím. Nějak neznám ty finty, učitel nám žádné neříkal :(
↑ Bati: Abych si to tedy shrnula - první tři derivace vynásobím postupně x,y a z a pak tyto tři rovnice sečtu?
Tím tedy získám

Sečetla jsem 1+2+3 a získala
Poté jsem sečetla 1+2 a získala
a ty dvě podmínky
a
dosadíme do těchto rovnice a co potom tedy?
Dostala jsem
to jsem dosadila do prvních tří rovnic a dostala

Z 1. rovnice mi vyšlo 
Z 2. rovnice mi vyšlo 
Ze 3. rovnice mi vyšlo 
A co dál?
Ale nevím, co dál a také nevím, jak bych u zkoušky na toto přišla, nebo to se dělá pořád, pokud máme kvadratickou vazbu? Učitel nám ukázal jen ty lehčí příklady, kdy si vytkneme z jednotlivých rovnic proměnnou a pak nám dává ke zkoušce takové těžké příklady.
Děkuji moc za radu.
↑ holcina.16:
Zdá se mi, že po tom dosazení by to mělo spíš být
...
Z toho dostaneš (pokud chceš nenulové řešení), že
, tj.
. A je to.
Jediný "trik" byl v tom vynásobení a sečtení rovnic, ale je to všechno jen o tom, nějak to napasovat na ty vazby...to se dá natrénovat.