Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 05. 2015 22:16

juraj1
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

Určete nejmenší a největší hodnotu funkce dvou proměnných

Zdravím,

potřeboval bych vysvětlit u následujícího příkladu jak se vypočítá lokální extrém v bodě 0;0, protože determinant matice určující jestli je zde extrém mi vyjde 0

//forum.matweb.cz/upload3/img/2015-05/71337_ss.png

#2 26. 05. 2015 22:47

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Určete nejmenší a největší hodnotu funkce dvou proměnných

Zdravím,

tuto část úlohy (extrém v 0,0) jsme diskutovali s kolegou. Stačí tak? Děkuji.

#3 27. 05. 2015 07:59

juraj1
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

Ano již jsem našel tuto odpověď i na můj dotaz nicméně i tak nevím jak se to dá dokázat výpočtem. Podobnou poznámku jsem si už našel na internetu, že Sylvestrovo kriterium selže, když vyjde det= 0...

Úloha 6.22 (a jiné úlohy, kde nejde použit Sylvestrovo kritérium) volíme jiný způsob odůvodnění - spíš "individuálně dle zadání". V 6.22 jde rozebrat, že funkce je definována na R, v zadání funkce je pouze součet sudých mocnin, tedy může mít buď kladnou nebo nulovou hodnotu (tato nulová hodnota je minimem, jelikož kladná hodnota bude vždy větší). Obvykle to tak bývá komentováno i v materiálech, nebo i na fóru se takové individuální případy jsou rozebrány.

#4 27. 05. 2015 13:06

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ juraj1:

Zdravím,

já bych to už nijak jinak nezdůvodnila, než tak (podrobně zapíšeš Sylvestrovo kr., zdůvodníš, proč nejde použit a přes znaménka hodnoty funkce odůvodníš, že f(x,y)=0 je minimum (definice) a nastává v bodě (0,0)). Případně někdo z kolegů poukáže na více korektní zápis, kolegům děkuji.

Zápatí