Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mohl by mi někdo poradit s příkladem:
Hodíme zelenou a červenou kostkou. JEv A značí, že na zelené kostce padne větší než tři. Jev B značí, že na obou kostkách padlo sudé číslo. Určete, zda jsou jevy A a B nezávislé.
Určila jsem si
tím pádem
, ale dám nevím.
Děkuji za odpověď.
↑ holcina.16:
Ahoj.
Kdy jsou dva jevy nezávislé ? (Připomeň si definici.)
↑ Rumburak: Je to když průnik jevu A a B se rovná P(A) krát P(B). Ale nevím, co dál s tím, co jsem tam vypočítala.

↑ holcina.16:
1) je dobře
? dle mého ne
2) jestli tedy chceš zjistit, zda platí
, tak ti očividně chybí určit ten průnik. A průnik znamená zjistit, kolik situací splňuje obě podmínky zároveň, tzn na zelené více jak tři a na obou sudé

A průnik tedy může nastat, když padne 4 a 6.
Tzn. 
Takže
Tzn. nejsou nezávislé, je to správně?

↑ holcina.16:
ne
ne
zkus si ty možnosti vypsat
↑ marnes:
Takže možnosti, že padne na obou sudé číslo je 2,2 2,4 2,6 4,2 4,4 4,6 6,2 6,4 6,6 Takže 9 možností, tzn. 
a že padnou zároveň čísla větší než 3 a sudá, tak to je 4,2 4,6 4,4 6,4 6,2 6,6 tzn. 
↑ holcina.16:
Dva jevy A, B sledované při určitém náhodném pokusu jsou nezávislé právě tehdy, když naplnění jevu A nemá žádný vliv
na to, zda a s jakou pravděpodobností pak nastane jev B, ani naopak.
Příklady:
1. Při hodu dvěma hracími kostkami jsou jevy A (padne 6 na první kostce) , B (padne 5 na druhé kostce) nezávislé.
2. Při hodu jednou hrací kostkou jevy C (padne sudé číslo) , D (padne 1) jsou závislé, protože se navzájem vylučují, tedy ovlivňují.
Odkaz
↑ holcina.16:↑ holcina.16: Prosim, odkud mas tento priklad? Diky