Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potreboval bych poradit s nasledujicim prikladem.
Jsou 2 nahodne veliciny popsane rovnomernym rozlozenim na intervalu (0,1): X~U(0,1), Y~(0,1).Nahodna velicina Z je dana Z = X + Y.Vypoctete hustotu ppsti Pz(Z) vytvorenim pomocne nahodne veliciny a pouzitim vety o transformaci nahodne veliciny z R^N do R^N.
Postup reseni:
definoval jsem pomocnou velicinu W = X. To mi da dve funkce s dvema nah.velicinama. W = X a Z = X + Y.
Pomoci vypotu jakobianu a dosazeni do vzorce pro hustotu mi vyslo: x = w a z = x + y.
po dosazeni w za x => y = z - w.
pote vysledna hustota by se mela dat spocitat pomoci neur. integralu :
problem je, ze za predpokladu, ze vyse uvedeny postup mam spravne, najit spravne meze integralu pro vypocet.
Poradi nekdo ?
mas to spravne a mas aj spravne hranice, len si musis uvedomit ako vyzera funkcia
cize mas pocitat integral
(co sa btw vola konvolucia)
no a teraz sa zamyslo kde je podintegralna funkcia nenulova - nenulova je prave vtedy ked
a sucasne
- t.j.
cize na
je ta funkcia
a inde je 
dalej zvladnes?
tyto hranice jsou mi zcela jasne, ale stejne nevim jak presne ten integral spocitat.
respektive ty hranice si myslim, ze maji byt w(0, z) a w(z-1,2)
pak kdyz to zintegruji podle tehle hranic, tak to zderivuji a dojdu k vysledku ?
uz nemas nic derivovat - ten integral je uz hustota a tie hranice su tak ako som napisal
(resp ak si myslis, ze by tam mala byt dvojka tak skus napisat aj dovod preco a najdeme kde je chyba)
ked to uz chces dopocitat tak sa treba zamysliet nad tym, ze co je vlastne tento interval zac
kedze cez neho integrujes jednotku tak vysledok bude iba jeho dlzka
rozober si 4 moznosti 
↑ loleklel:
takto
a
je ta ista mnozina (t.j.
)
ale neintegrujes od 0 do z a od z-1 do 1 ale integrujes cez mnozinu
a to by snad nemal byt problem vyriesit podulohu: zjednodus
, ked som ti uz aj dal hint, ze je to interval (len niekedy degenerovany) - to je snad uloha pre zakladnu skolu uobit prienik dvoch intervalov - ked ti to nie je hned jasne tak si to skus nakreslit na ciselnu os
vyborne - este pre uplnost
1)
je podmienka kedy je prienik tych intervalov prazdny (a to tak ze ten z-kovy je vlavo od (0,1))
a dlzka prazneho intervalu je 0
2) pre
je
a dlzka je 
2+) pre
je 
3) pre
- t.j. pre
je
s dlzkou 
4) pre
je znova prazdny
takze![kopírovat do textarea $f_Z(z)=\begin{cases}0&z\le0\\z&z\in(0,1]\\2-z&z\in[1,2)\\0&z\ge2\end{cases}$](/mathtex/1b/1b37600f6a161d35a0f52142ba2468e8.gif)