Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, chtěl bych Vás poprosit, zda byste mi někdo mohl trochu detailněji vysvětlit k čemu slouží parametrizace obloukem, popřípadě odkázat na nějaký kvalitní zdroj.
Délka křivky se spočte jako
Definovali jsme si oblouk křivky jako funkci ( t s pruhem )
Pak bylo řečeno že s(t) je rostoucí funkce a s měnícím t měří délku křivky. Nicméně tím, že j e rostoucí, tak k ní existuje fce inverzní a to t(s)
Potom mějme křivku
kterou nazveme křivka parametrizovaná obloukem.
Nějaký vzorový příklad
Nechť
Reparametrizujte křivku obloukem
Potřeboval bych vědět jak vůbec začít a proč je vůbec třeba dělat takovouto repamarametrizaci obloukem
↑ Crashatorr:
Ahoj. Vypadá to, že tato parametrizace je užitečná. Nechť ,
, přičemž
je ta parametrizace obloukem. Jaká je délka oblouku
? Tj. délka křivky
?
Jinak, podle návodu. Spočti fci, která parametru t přiřadí délku oblouku od 0 do t. Tj. . Pak asi bude třeba invertovat.
↑ Andrejka3:
Jedná se o tento integrál?
Je ... jo, vychází to tak.
Ještě k té první otázce o významu: Přiložíš krejčovský metr ke křivce, nula je v počátečním bodě a parametrizuješ podle délky.
edit: jen by se měla integrační proměnná značit jinak než mez, ať to není zmatečné
↑ Andrejka3:
Ok, děkuju
Po úpravách dostanu že teď tedy jestli mám udělat inverzi tak
Takkže výsledkem celé úlohy je to, že jsem zadanou křivku reparametrizoval a teď ji můžu napsat ve tvaru
Ano ? Pak mám tedy dotaz, proč je třeba reparametrizace provádět nebo v čem je to výhodnější než ten původní zápis?
↑ Crashatorr:
Nezapomeň meze. Vidíš taky, co je to za křivku, pokud to nebylo vidět hned.
Dala jsem hinty k čemu to je v ↑ Andrejka3:.
Hodnota parametru bodu na křivce je rovna délce oblouku od počátečního bodu k tomu bodu (viz definice).
Při takové parametrizaci je počítání délek oblouků triviální problém -- rozdíl příslušných parametrů.
↑ Andrejka3:
Takže není třeba délku vždycky přepočítávat znova jestli to dobře chápu, respektive parametrizace obloukem měří délku křivky závisle na zvoleném t
Díky moc
↑ Crashatorr:
Ano. Teď by ti všude vyšel tečný vektor jednotkový, takže při počítání délky bys integroval jedničku, takže by vyšel jen rozdíl mezí (tedy parametru).
To je charakteristické pro tuto parametrizaci.
Stránky: 1