Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Rumburak:
ok, a počet všech symetrických relací bude teda 2 na 465? k těm 465 jsem došel takhle 900-30/2+30
reflexivních 2 na 870
↑ bojkot:
Relace R definovaná na množině C je symetrická, právěvě když pro libovolná a, b patřící co C platí implikace a R b ==> b R a . Bez újmy na obecnosti můžeme pčedpokládat, že
C = {1, 2, ..., 30} .
Z pvků množiny CxC vybereme ty dvojice [x, y], kde x <= y a sestavíme z nich množinu D. Tvrdím, že relace R definovaná na množině C je symetrická právě tehdy, lze-li ji vyjádřit ve tvaru
R = A sjednoceno s B, kde A je částí D , B^(-1) = A \ I ,
kde B^(-1) je inversní relace k relaci B a I je množina dvojic tvaru [x,x] , kde x probíhá množinu C. (Takové vyjádření lze pak zajistit jediným způsobem.) Symerická relace R je tedy jednoznačně určena již množinou A, neboť z uvdeného plyne
B = (A \ I)^(-1) .
Takže počet uvažovaných symetrických relací je roven počtu podmnožin množiny D, počet prvků množiny D je 465, jak jsi správně spočítal, takže počet našich sym. relací je skutečně 2^465.
I počet reflexivních relací sedí (každá z nich obsahuje množinu I, která má 30 prvků, a je tedy určena již podmnožinou v C \ I).
↑ Rumburak:
ještě jsem zkusil antisymetii
2 na 30 na 435,tím si ale nejsem jistý...
Mohl by někdo pradit jak vyřešit tranzitivitu???
↑ bojkot: Další časové možnosti snad budu mít v pondělí.
Pokud jde o transitivní relace definované na množině C, ty jsou charakterizované podmínkou RoR je částí R, snad to půjde nějak využít.
EDIT. Přecejen jsem se ještě dostal aspoň k té AS. Využiji předchozích úvah a označení.
Každá AS relace R dle našich podmínek je tvořena disjunktními podmnožinami A, B množiny D \ I tak, že R = A U B^(-1).
Nechť a je počet prvků množiny A, b poč. prvků množiny B. Tedy
(1) a + b <= |D \ I| = 465 - 30 = 435 .
Nejprve zvolím a-prvkovou množinu A , mám na to (435 nad a) možností, zbyde mi 435 - a prvků pro volbu b-prvkové množiny B,
na což pak mám ((435 - a) nad b) možností.
Počet možností, jak sestrojit AS relaci R = A U B^(-1) , kde |A| = a , |B| = b , a, b jsou daná čísla při podmínce (1), je tedy
(2) (435 nad a) * ((435 - a) nad b) ,
takže celkový počet AS relací získáme tak, že provedme dvojnásobnou sumu výrazu (2), kde bude sčítací index vnitřní sumy b = 0 , ..., (435 - a) ,
sčítací index vnější sumy a = 0 , ..., 435 . Vnitřní sumace dá podle binomické věty
(3) (435 nad a) * 2^(435 - a) ,
to pak vnější sumace (opět podle binom. věty) sečte na 3^435. Počet AS relací je tedy 3^435.
Mimochodem jsme dokázali, že 3^435 < 2^900.
Doufám jen, že je to správně.
↑ Rumburak:
Když to vemu podle obecného vzorce,tak si spočítal kolik je dohromady reflexivních a antirefelexivních relací
počet všech antisymetrických by měl být obecně vyjádřen takhle
Může se k tomu pls někdo vyjádřit?
↑ bojkot:
Pokud je v mém výpočtu AS relací je nějaká chyba, tak zatím se mi nedaří ji nalézt.
Antireflexivní relace jsou takové, které mají prázdný průnik s I, takže k jejich vytváření máme k disposici n^2 - n prvků (když z CxC odebereme I). Proto počet AR relací je podle mne roven
2^(n^2 - n).
Každou reflexivní relaci dostaneme z nejaké antireflexivní tak, že k ní přidáme identitu I. Reflexivních je proto stejný počet jako antireflexivních, dohromady tedy
2*2^(n^2 - n) = 2^(n^2 - n + 1).
Tvůj druhý vzorec udává, domnívám se, počet SLABĚ ANTISYMETRICKÝCH relací (pokud je správně můj výpočet AS relací).