Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Úloha 1 : Jsou dány soustředné kružnice,jejichž středy jsou od sebe vzdálené 12 centimetrů. Sestrojte všechny kružnice s poloměrem 2 cm,které se dotýkají těchto dvou kružnic.
Tuto úlohu bych dokázala jakž takž podle oka narýsovat,ale jelikož je poviný i postup,jsem ztracená a vůbec nevím,jak na to.
Druhá úloha je podobná : Jsou dány soustředné kružnice a přímka p,která je od jejich středů vzdálena 6 centimetrů. Sestrojte všechny kružnice,které se dotýkají obou kružnic a přímky p.
↑ alice123:
Můžeš prosím tě nakreslit jak vypadají soustředné kružnice jejichž středy jsou od sebe vzdálené 12 cm?
Nevím,jak se tady kreslí,ale když jsou soustředné,tak mají středy na stejné přímce (úsečce). Tzn. Postupovala jsem tak,že jsem si narýsovala úsečku AB o velikosti 12 cm a bod A byl střed jedné kružnice a bod B byl střed druhé kružnice. Ale tady jsem se zasekla.
↑ alice123:
Zdravím,
dvě různé soustředné kružnice mnají stejný střed a různé poloměry. Překontroluj zadání první úlohy.
Ppředpokládejme tedy dvě nesoustředné kružnice 
Množinou středů všech kružnic s poloměrem 2 cm, které se dotýkají kružnice
, je kružnice
pro vnější dotyk a kružnice
pro vnitřní dotyk. Podobně získej množinu středů všech kružnic, které se dotýkají kružnice
. Kde se množiny středů protnou, tam jsou hledané středy kružnic požadované vlastnosti: dotyk s k1 a k2 a poloměr 2 cm.