Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, nevím si rady s příklady. Budu vděčný za pomoc.
1) Radioaktivita daného izotopu podaného do těla pacienta byla 10 hodin po podání 80
MBq, 20 hodin po podání již byla jen 10 MBq. Jaká bude aktivita daného radioizotopu
25 hodin po podání? Výsledek [3,54 MBq]
2)Z radionuklidu s poločasem rozpadu 100 hodin připravíme pro účely vyšetření 1 ml roztoku o koncentraci radionuklidu 1 nmol.l-1. Jaká bude jeho aktivita? Výsledek [1,16 MBq]
Ten první bych odhadl, že bude asi na nějakou úvahu? Něco jako s poločasem rozpadu?
Vzorečky, které mám v sešitu:
netuším, jak použít. Děkuji
Zdravím,
použiješ vzorce, a to pro 1. úlohu
(ze zadaných
najdeš parametry
,
- viz předpis exponenciální funkce, použiješ pro vyřešení otázky).
Pro 2. úlohu - ano
, lambdu odsud, N - převést z koncentrace na latkové množství a na počet částic přes Avogadrovu konstantu. Pozor na jednotky.
Stačí tak? Děkuji
↑ jelena:
No úplně ne...
S tím prvním vůbec nehnu. A ten druhý jsem zkusil, ale nevychází. Mrkni prosím na postup:
objem jsem převedl na dm a koncentraci na mol

Po dosazení N do prvního vzorečku vyjde 
?Děkuji
↑ pudr:
děkuji - u 2. úlohy jsi nepřevedl hodiny na sekundy.
1. úloha - do vzorce
dosazuješ t=10, A=80, potom t=20, A=10 (všechno ve správných jednotkác)h a tuto soustavu vyřešíš. Jinak v tématu má být jen jedna úloha viz pravidla.
Ahoj, tak ten druhý mi vyšel. Netušil, jsem, že to musím převést na s. Bral jsem to jako u rozpadu jader.
Ten první, na mě nějaká moc složitá soustava asi :) Nevím co s tím

K těm pravidlům se omlouvám, říkal jsem si, že to dám hezky pod jednu tématiku...