Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám zadání, že poměr objemu krychle ABCDEFGH a objemu jehlanu ABCF má dle výsledků vyjít 6:1
ABCF jsem spočítal jako pravidelný čtyřstěn 
A objem krychle je V = a^3
Když jsem podělil krychli jehlanem, tak mi vyšlo 
Jaktože tam mám tu odmocninu ze dvou? kde dělám chybu?
Jehlan ABCF není pravidelný čtyřstěn?
Dobře, díky moc :)
Ještě jedna otázka.. jak mám poznat, že jde o jehlan, který má výšku o straně "a", aniž bych se podíval do výsledků a nevyzkoušel si to spočítat? Jehlan o 4 vrcholech může být přece i Pravidelný čtyřstěn.. Nebo se opravdu rozlišuje čtyřstěn a jehlan? I když je to speciální případ jehlanu...
↑ KubaP:
Namaluješ si obrázek
strana čtverce a jeho úhlopříčka přece nejsou stejné, takže by mělo být hned jasné, že to nemůže být pravidelný čtyřstěn.
Jehlan o 4 vrcholech může být přece i Pravidelný čtyřstěn.
Ano. A čtvernožec bez ocasu může být orangutan. Jsi orangutan?
To je hezká otázka :D
Já chápu rozdíl mezi tímto jehlanem a pravidelným čtyřstěnem, ale jaká je tedy definice jehlanu? Zřejmě špatně chápu tu definici a proto při zadání pouze čtyř vrcholů si představím tyto dvě možnosti :(
Jehlan teda musí mít vždy výšku větší nebo rovnu jeho hrany podstavy (vycházím z toho,že u pravid. čtyřstěnu je jeho výška menší než hrana podstavy)? To asi ne.. stále mi to není jasné :D
EDIT:
Zkrátka jako se rozlišuje koule a kvádr, tak je asi jehlan a pravidelný čtyřstěn.. A budu se s tím muset smířit, ačkoliv je tam zdánliv podobnost čtyřstěnu s jehlanem :D
↑ KubaP:
Jehlan je část prostoru ohraničená nějakým n-úhelníkem (řídicí n-úhelník, podstava) a všemi přímkami, které procházejí jeho obvodem a bodem, který neleží v jeho rovině. Množina bodů všech úseček jejichž jedním krajním bodem je bod podstavy a druhým vrchol, je plášť jehlanu.
O tom, jak velká má být výška nebo hrana podstavy, není v definici ani slovo.
Pravidelný čtyřstěn je jehlan, kde řídicí n-úhelník je rovnostranný trojúhelník a plášť tvoří tři trojúhelníky shodné s podstavou.
↑ KubaP:
ano, může, ale nechápeš.
Zadání musíš číst celé a ne z něho vybírat jen to, co se hodí.
Máš pravdu, že jehlan ABCF má čtyři vrcholy ale pravidelný čtyřstěn to být nemůže. V zadání je totiž psáno, že ABCDEFGH je krychle, takže např. trojúhelník ABC je pravoúhlý. A máš po pravidelném čtyřstěnu.