Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
měl by někdo ochotný chvilku a věnoval ji "dotlačením mě" k pochopení a vyřešení problematiky této úlohy? Mám v lineárním zobrazení drobet guláš :\. Budu velmi vděčný.
Zadání zní:
Rozumím po teoretické stránce tomu, co si mám představit pod pojmem matice zobrazení, mám nastudovány definice avšak nedokážu vytvořit kloudný nápad na řešení tohoto příkladu.
Děkuji
Ahoj ↑ Ladis:,
Pouzi standardnu bazu.
Najdi jej obraz a potom vyjadri maticu T
Obraz vektoru a mises nast priamo dosadenim, alebo vdaka najdenej matici.
2) napis vektor u v standardnej bazy a vyuzi to
(1,0,0),(0,1,0),(0,0,1)
Ok, totálně jsem se do toho zamotal a začal znovu. Příspěvek 6 i 7 jsou špatně.
Po dosazení vektorů standartní báze do předpisu funkce dostaneme vektory (1,0,-1), (-2,2,0), (2,-1,1). Ty po sloupcích vepíšu do matice a vznikne mi matice zobrazení T.
( 1 -2 2)
( 0 2 -1) = T
(-1 0 1)
Obraz vektoru a = (3,2,1) tedy mohu dle rady uživatele vanok dostat buď vynásobením matice přechodu a zmíněného vektoru, nebo dosazením vektoru přímo do předpisu funkce. Obraz vektoru a je tedy (1,3,-2).
Bádám nyní nad zadáním b), - mé pokusy selhávají, jak tento pevný bod najít? Prosím o pomoc :-)
ahoj ↑ Ladis:,
není to nic složitého. I když máš a) už vyřešeno správně: Stačí jen trochu pochopit zadání. To neříká vlastně nic jiného, než

Matice zobrazení je pak matice této soustavy
S béčkem je to podobné. Hledáš (neznámý) vektor u, pro který platí T.u=u, kde matici T znáš z áčka. Takže

↑ Eratosthenes:
Je možné, že mi vektor u vyšel u =(0,0,0)?
V případě, že bych chtěl řešit ještě jádro zobrazení, tak řeším soustavu rovnic:

kde pokud jsem správně počítal ker A = (0,0,0) - je to tak?
↑ Ladis:
Je to mozne.
Ako si to dokazal?
Jadro
Ano je mozne, ze 
↑ Ladis:
Vyšlo mi to stejně - jak pevný bod, tak jádro:-)
↑ Ladis:,
Este si mohol, napr poznamenat, ze determinant systemu je nenulovy, Tak mas jedinne riesenie
Stránky: 1