Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, narazil jsem na takový problém...mám nakreslit graf funkce
Moc nevím, jak se toho chopit, a jak začít takový příklad počítat, wolphram mi to sice vykreslí, ale náš doktor chce určitý postup při vyšetřování:
1) Definiční obor, průsečíky, sudost lichost
2) Asymptota
3) Limity v krajních bodech
4) Derivace - extrémy a inflex. body
Jednotlivý body vím jak se počítají, vím jak se dělá graf funkce jedné proměnné, ale v tomto případě nevím, jak postupovat s takto zadanou funkcí...a jak se k ní chovat...
Děkuji za radu
Ještě pozdrav,
nakreslíš obě funkce: vnitřní funkce
,
(nemusíš nijak vyšetřovat, jsou to lineární lomené funkce (vybavíš SŠ), ale můžeš. Potome do výsledného grafu f(x) vyznačíš takové úseky grafu, co "přebijí" (tedy, kde je jedná funkce výš, než druhá, ta bude ve výsledném grafu f(x).
Tak rozumíš? Děkuji.
↑ jelena:
Snad ano, děkuji :-) Jen nevím, proč pokud bych zadal funkci 
Tak to wolfram vykresluje na intervalu
tak, jak to vykresluje...podle mě je to chyba
https://www.wolframalpha.com/input/?i=m … 2B1%29%2Fx
↑ ragulin:
v 1. příspěvku máš ale funkci "max", tak nevím, jestli ta podivnost není, že teď zadáváš funkci "min". Nejlepší si vykreslit každou vnitřní samostatně a potom si ručně vybarvit podle zadání.
↑ jelena:
No lae ty funkce zůstanou stejné, jen beru minimum místo maxima...jenže ta funkc na tom itnervalu uplně změní tvar...přitom ve všech ostatních intervalech zůstává tak, jak bych to předpokládal
proč by měnila tvar? červená větev je pod modrou na intervalu od -oo, -1, tak bereme červenou pro minimum. Potom je kus modré.
Kresli si to ručně a nevymýšlej :-)
↑ ragulin:
Funkce upravuješ na základní tvar
, tedy je o 1 posunuta nahoru a do 2 a 4. kvadrantu, také posun svislé asymptoty do
.
Ať se vede.
Stránky: 1