Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
http://img24.cz/images/99426191683350837315.jpg
Súčin je podle mě násobení, proč to ale sčítaj? To jako jde o to, že "virtuálně" nahradili veškerá písmena jedničkama?
http://img24.cz/images/70644497456979038034.jpg
A zde, proč tam to "g" vůbec cpou, když jde vlastně jen o ty horní indexy, co určují pořadí číšel v zadání? Proč je zrovna "šest", když stejně se jeho "hodnota" kamsi vytratí, protože "6ˇ2" rozhodně není "3" (ale třetí pozice od konce, v tomto kontextu).
Děkuji.
↑ jan.westhuserlt@centrum.c:
tedy viděl jsem už leccos, ale tyto bláboly jen tak něco nepřekoná. To zahoď a vůbec nad tím nepřemýšlej.
Proč "bláboly"?
už třeba proto, že součet 3a + 5b v žádném případě neznamená, že sčítám jabka s hruškama. A že tímto součtem je ovoce. To mohl vymyslet jenom někdo s hodně vysokou horečkou. Nebo snad ne?
======
Takže a označuje jabko, b hrušku a c kus ovoce. Protože tři jabka a pět hrušek je dohromady osm kusů ovoce, platí rovnice
3a + 5b = 8c (I)
Písmenkem š označme švestku. Protože tři jabka a pět švestek je rovněž osm kusů ovoce, máme rovnici
3a + 5š = 8c (II)
Tož vzhůru algebro!
Z rovnice (I) dostaneme
8c-3a = 5b (III)
z rovnice (II) pak
8c-3a = 5š (IV)
Rovnice (III) říká, že odečteme-li od osmi kusů ovoce tři jabka, dostaneme pět hrušek.
Rovnice (IV) říká, že odečteme-li od osmi kusů téhož ovoce stejná tři jabka, dostaneme pět švestek.
Odečtením rovnic (III) a (IV) dostaneme
0 = 5b-5š
5š = 5b
š = b
takže švestka je totéž, co hruška.
Vítejte u nás! Svěrací kazajku nafasujete u vrchní sestry....
Dobře, tak co bys doporučil za řešení člověku co se v tom totálně neorientuje, protože ho ve škole vůbec nenaučili takle přemejšlet?
Ale mně to taky neučili ve škole. Přemýšlet se člověk většinou musí naučit sám.
A pak - pořád nevím, co je to za text a co chceš vlastně řešit.