Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 06. 2015 13:17 — Editoval monalisa (07. 06. 2015 14:16)

monalisa
Zelenáč
Reputace:   

Směšování roztoků

Dobrý den, pomohl by mi prosím někdo s těmito dvěma(resp. třemi) příklady, hledala jsem postup řešení, protože jsem sama nemohla přijít na ten správný, ale nejde mi to :(

1. Jaké bude pH výsledného roztoku, jestliže smísíme 100 ml roztoku kyseliny dusičné o látkové koncentraci = 0,001 mol/dm3 s 900 ml vody ? ( má vyjít 4)

2. Roztok HCl o pH 2 zředíme 10x vodou.Jaká bude koncentrace c(H3O^+) ve výsledném roztoku ?  (10 ^-3 mol na litr)
3. podobný druhému ale se zásadou:
Rozotk hydroxidu sodného o pH 1 zředíme 10x vodou. Jaká bude koncentrace c(OH^-) ve výsledném roztoku ? ( 10^-4 mol na litr)

Opravdu bych byla moc rádá a vděčná za řešení ( hlavně 1. a 2. ), také mě napadlo, jak by se lišilo postup řešení, kdybychom ředili už nějakým roztokem .

UZ TOO MAM :) NEUMIM TO TADY MAZAT

• (téma jako nevyřešené označil(a) jelena)

#2 07. 06. 2015 15:02

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Směšování roztoků

↑ monalisa:

:-) šikovná. Stačí označit téma za vyřešené, není nutné mazat. Jinak je zde také sekce Chemie, v úvodu jsou výběry úloh a teorie, možná použiješ tuto sbírku, konkrétně ředění a molární koncentrace. Přepočet pH - buď už máte hotový vzorec, nebo si ho můžeš odvodit.

Přeji další zdary a označím za vyřešené. Zdravím.

#3 08. 06. 2015 20:49

Zuzhur
Zelenáč
Reputace:   

Ahoj prosim ta nemohla by si tu hodit riesenie?:) tiez nato neviem prist:(

#4 08. 06. 2015 23:16

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

↑ Zuzhur: do odkazu jsi se dívala?

Pro ředění rozpouštědlem můžeme použit směšovací rovnici v molárních koncentracích: $c_1V_1=c_2V_2$, odsud vyjadřuješ molární koncentraci ředěného roztoku a dosazuješ do vzorce pro pH. Zvol si, prosím, některou úlohu od ↑ monalisa:, kterou zkusíš vypočítat, děkuji.

Zápatí